Mizóriában a kecskeméti tejesek

Termetes magyar trikóján majdnem egy évtizede tervezett logó feszül: az ovális mezőben tehén- és gépsziluettek, peremén a felirattal: "T. Szabó István és családja szarvasmarhatelepe, Fülöpjakab." A kétszáz marhát tartó gazda csaknem negyedszázada, két üszővel kezdte a szakmát. Időközben korszerűen gépesített bemutató gazdasággá fejlődött a feleségével és lányaival vitt tehenészet.

Hazai életT. Dögei Imre2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Mizóriában a kecskeméti tejesek

Mégsem Fülöpjakabon találkozunk, hanem az Új MiZo Rt. egy hónapja bezárt, üresen kongó kecskeméti tejüzeme előtt. Kéttucatnyi termelő gyűlt itt össze szeptember 7-én, azt mondják, nem demonstrálnak, csupán itt hányják-vetik meg, mit tegyenek sérelmes helyzetük javításáért.
- Süket fülekre talál a véleményünk mindenhol. Nem értjük, miért engedik, hogy ezt a csúf játékot űzze velünk a Sole-MiZo tejbirodalom - háborog T. Szabó. - Nálunk számítógép vezérli a fejést, gépeket, földeket vásároltunk. Elhittük, az unióban a korszerű, versenyképes üzemeké a jövő. Ha ez az unió, akkor nem biztos, hogy mi ott nyerők lehetünk.
Az általános felháborodást a tej ára váltotta ki: a korábbi literenkénti 65 forint helyett csupán 57 forintot fizet a kecskeméti üzem, amely a pécsi Új MiZo-hoz tartozott. A két cég mostanság egy tulajdonoshoz került, ezért a hírős város termelőivel már a Sole Rt. köt üzletet. Kecskeméten anyagi gondok miatt befejezték a napi 130-140 ezer liter tej feldolgozását.
- Bennünket nem érdekelnek a cég pénzügyi gondjai, nem ránk tartoznak, a nyereségből nem részesülünk, veszteségeit se hárítsa ránk - foglalja össze álláspontjukat a fülöpjakabi gazda. - Az 57 forintot sem kapjuk meg, ilyen-olyan minőségi kifogásokra hivatkozva csupán ötven forintot fizetnek literenként. Nemrég a fejünkhöz vágták: mi nem tejet, hanem trágyalevet termelünk. A Sole régi termelőinek viszont 64 forintot fizetnek.
- Vizsgáltatták-e más laboratóriummal a tejüket? - kérdezem a gazdák szürke öltönyös szóvivőjétől, Szappanos Imrétől, akinél Jakabszálláson napi ezer litert fejnek.
- Gödöllőn vizsgálják, az ÁT Kft. laboratóriumában - válaszolta. - Nekem korábban jó volt a minősítésem, most, augusztus 29-én viszont osztályon kívüli eredményt hoztak ki.
Az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.-nél arról tájékoztatták lapunkat, hogy Gödöllőre a közelmúltban nem érkezett vizsgálatra nyers tej a hivatkozott településekről. A mintavétel kényes téma, hiszen az csak a cég erre kiképzett munkatársaitól tekinthető hitelesnek. Egyébként az uniós tagság óta kétféle tej létezik: a fogyasztásra alkalmas tej, illetve a veszélyes hulladéknak számító folyadék, amit az előírások szerint meg kell semmisíteni.
{p}
- A Sole emberei törvények fölöttinek érzik magukat. Velünk szóba sem állnak, utolsó esélyként fordultunk a médiához - mondja Szappanos Imre. Kifejti, hogy hároméves szerződésükkel a Sole-MiZo fogságába kerültek a termelők. Abban ugyan az szerepel, hogy a hazai átlagár körüli összeget fizetnek a tejért. Jelenleg tehát 63 forint járna. Ha a termelő mondja fel a megállapodást, akkor literenként nyolcforintos kötbért kell fizetnie. A jakabszállási gazda három évre 1,2 millió literre szerződött, amiből még két év hátravan. Lehet számolni...
A hiteleik visszafizetésével küzdő termelők is kalkulálnak. T. Szabó Istvánnak tízmillió forintot kellene egy összegben a banknak visszafizetnie. Jelenleg nem tudja miből, hiszen a napi túlélésért megkezdte vagyonának felélését, nemrég 15 jószágától vált meg. Szappanos Imrének havi félmillió forint a törlesztése.
- Négy család léte forog kockán - válaszolta kérdésemre.
A nemrég félmilliárd forintért felújított kecskeméti tejüzem udvarán késő délelőtt sincs semmi mozgás. Csupán a portásfülkében üldögél néhány őrző-védő szakember. Egyikük sorolja, ki mindenki van itt a médiától: MTV1, RTL Klub, Duna TV, helyi tévé, meg néhány újságíró és fotós.
Sinka László 13 évig volt pasztőrös az üzemben. Ő annak a százharminc főnek az egyike, akiket augusztus 10-i hatállyal elbocsátottak.
- Három gyermekem van, kettőt most indítottam általánosba, egy még csak kétéves. Augusztus eleje óta se pénz, se papír, így aztán új munkahely után sem nézhetek. Állítólag két-háromszázezer forint közötti a végkielégítésem, de mindeddig még azt sem kaptam kézhez. A Munkaügyi Bírósághoz fordultam. Segítőkészek, talán dűlőre jutok a volt munkahelyemmel. Addig meg itt-ott dolgozom.

Koncentrálódjon a tejtermelői kör is!
- Az Új Mizo Rt. pécsi és kecskeméti üzemének bezárása ön szerint miként érinti a tejtermelőket? - kérdeztük Istvánfalvi Miklóst, a Tej Terméktanács (TTT) elnökét, aki szerint előre lehetett látni e lépést. Egy tulajdonos kezébe került a MiZo és a Sole, koncentrálódik a feldolgozás. Ez lenne fontos a tejtermelőknél is: a feldolgozóknak egyszerre kellene nagy mennyiségű tejet felajánlani, így lesz alkuképes a tejtermelő. A kecskeméti termelői tüntetés hátterét nem ismeri a TTT elnöke, nem látta a kifogásolt tej minőségvizsgálati eredményét. A híreket hallva egy ellentmondást azonban felfedezett: ha egy feldolgozó azt állítja, hogy a tej nem extra minőségű, s ezt mégis felvásárolja literenként 50 forintért, akkor olyan tejet vett meg, ami csak állati takarmányozásra használható, vagy meg kell semmisíteni. Az ilyen tej viszont nem ér 50 forintot sem.
A tejpiacot érintő hír az is, hogy a fehérvári Parmalat Rt. felszámolója lapzártánk utánig, szeptember 15-éig adott haladékot a vevőjelölt Alföldi Tej Kft.-nek, hogy előteremtse a Parmalat-vagyon vételárának többségét adó hitelt. Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője a Szabad Földnek korábban elmondta: a vagyon 60-70 százalékát a Magyar Fejlesztési Banktól felvenni tervezett hitel adja, a többit a társaság tagjai biztosítják.