Öregek háza a fiataloké mellett

Egy-egy település elöregedése, a fiatalok elvándorlása rosszat sejtető távlatokat vetít előre. A folyamatot úgyszólván lehetetlen megállítani, ám a Borsod megyei Dédestapolcsányban sikerült.

Hazai életKovács István2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Öregek háza a fiataloké mellett

A Bükk-fennsík közelében, a Bán-patak völgyében, nem túlzás, festői környezetben fekszik a község. Az erdők, a hatmillió köbméteres lázbérci víztározó-horgásztó és a csendes, nyugodt falusi élet csábítónak tűnhetne a városlakók szemében, ám kevés a munkahely. Csakhogy az utóbbi két évtizedben egyre nagyobb divattá vált a kiköltözés a kisebb településekre, ahonnan távol esik a város zaja és szennyezett levegője. Utóbbira alapozott a képviselő-testület, amikor egy húszlakásos garzonház építése mellett döntött. A 2003 októberében átadott házba fiatal párok költöztek, főleg a környékbeli városokból, elsősorban Kazincbarcikáról.
- A legutóbbi "népszámlálás" szerint a bennlakó húsz családban tizenhat gyermek van, hárman pedig már a beköltözés óta születtek. Hogy tovább növeljük a gyermekvállalási kedvet, a kisgyermekesek részére extra kedvezményeket biztosítunk. Van olyan család, amely mindössze ötezer forint lakbért fizet. A garzonház hamar megtelt, és öt-hat jelentkezőt folyamatosan nyilvántartunk a várakozólistán. Csakhogy az épületben mindössze öt évig vehetik igénybe a lakásokat, utána ki kell onnan költözniük. Feltételezzük, ez idő alatt félre tudnak tenni annyi pénzt, hogy saját ingatlant vásároljanak. Ha nem, akkor igyekszünk közös megoldást találni. Már tervbe vettük egy költségalapú önkormányzati bérház építését - nyilatkozta Lukács László polgármester, akinek a felesége a helyi iskola igazgatója, így a gyermekfogyás megállítása az átlagosnál is fontosabb számukra.
Nem feledkeztek meg eközben az öregekről sem. A napokban adták át a lifttel felszerelt, kétszintes nyugdíjasházat. Harminc apartman várja benne - a fiatalok háza szomszédságában - azokat az öregségi nyugdíjat elért embereket, akik életük következő szakaszát társaságban, jó körülmények között szeretnék eltölteni. Négy lakást mozgáskorlátozottak számára alakítottak ki. Megszervezték az idősek klubját és a nappali ellátást is, számos programot kínálnak a beköltözőknek. Kellő létszámot biztosítanak a házi szociális gondozáshoz, mosáshoz, takarításhoz és bevásárláshoz, külön térítés ellenében. A háziorvos heti két alkalommal nyújt egészségügyi szolgáltatást. Lehet kertészkedni is, szobáját pedig mindenki saját, megszokott bútoraival rendezheti be. A ház még nem telt meg, várja az önkormányzat a jelentkezőket, akik a bérleti jog megvásárlása után havi lakbért fizetnek apartmanjukért.
Az elgondolás tehát bevált. Mindezt úgy érték el, hogy nem másoktól várták a megoldást, csupán pályázatot adtak be és nyertek. "Mindössze" ötlet kellett hozzá, és némi önerő.

Ezek is érdekelhetnek