Pusztító Pillangó

Az ártatlan név azt a tájfunt jelöli, amely a hét elején kilencméteres hullámokkal csapott le Japánra. A természeti katasztrófában meghalt tíz ember, kilencvenegy megsérült, tizenegy pedig eltűnt. Az anyagi károk jelentősek. Több mint százezer ember menekült el otthonából.

Hazai életEisenmayer Sándor2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Pusztító Pillangó

A koreai nyelven Nabinak keresztelt forgószél Okinawa szigeténél érte el az országot, majd pusztítva továbbhaladt Kjúsú felé, ahol 13 millió japán él. A szigeten lévő Takaoka lakosságát katonák menekítették ki otthonaikból, mert a nyolcszáz (!) milliméternyi csapadék miatt több helyen is megcsúszott a föld. Nobeoka elhagyására bíztatják a város lakóit, mert a rengeteg eső miatt kiönthetnek a folyók. A tájfun erőssége négyes fokozatról hármasra csökkent, mire elérte a szigetországot. A forgószél ugyan veszített erejéből, de ezzel párhuzamosan mozgása is lelassult, ezért előreláthatóan hosszabb ideig tombol majd Japánban.
A Pillangó idén már a harmadik tájfun, amely az országot éri, a legutóbbi - a Mawar - egy héttel ezelőtt pusztított Japán középső részén. Tavaly tíz hasonló vihar csapásait szenvedte el a szigetország, akkor 220 ember veszítette életét.

Ezek is érdekelhetnek