Vakcina a madárinfluenza ellen

A madárinfluenza elleni vakcina tesztelése Magyarországon is megkezdődött. Rácz Jenő egészségügyi minisztert és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat (képünkön középen és jobbra), Bujdosó László tiszti főorvost, illetve még száz másik önkéntest oltották be hétfőn elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon.

Hazai életO. Horváth György2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Vakcina a madárinfluenza ellen

H5N1. Ezt a kódszámot megtanulja az emberiség. Ez annak a vírusnak a neve, amelyet Dél-Kelet-Ázsiában azonosítottak az utóbbi években, s mely már 15 millió madár vesztét okozta. A kór körülbelül 120 embert támadott már meg, felük meghalt.
A szakértők állítják, nem a mostani vírustól kell tartani, hanem annak egy emberről emberre terjedő, a közeljövőben kialakuló, s akár 50 millió ember halálát okozó mutációjától. Mondhatni, most a kutatók még vaktában lövöldöznek: az az influenzatörzs, amely ellen védőoltásokat fejlesztenek ki, még nem az "igazi". Mégis, ezt a munkát is el kell végezni, hogy megismerjék a vírust, a védőanyagot, s ha kell, majd gyorsan, nagy mennyiséget állítsanak elő a hatásos vakcinából.
Egy világjárvány esetén sem kellene a teljes magyar lakosságot beoltani, a vírus továbbterjedése megakadályozható 3,5 millió ember beoltásával. Magyarország hetente félmillió adag védőoltást képes előállítani.
Az Európai Unió országai vírusmentesek, a szakemberek azonban úgy vélik: az őszi vonulással az Urálon túlról jövő vándormadarak behurcolhatják a vírust.
Kész a járvány esetére a magyar védekezési forgatókönyv is. Figyelik a baromfiállományt, s ha észlelik a betegséget, akkor karantént vezetnek be a telepen, kijelölnek két körzetet: egy három kilométeres sugarú védelmi kört és egy tíz kilométeres megfigyelési körzetet. Az emberekre külön "vészforgatókönyv" készül, ennek részletei azonban államtitkot képzenek.

Ezek is érdekelhetnek