Buddhával a Balaton mellett

Kevesen tudják, hogy fél évtizede létezik egy buddhista központ Balatonkeresztúron. Nemrégiben több magas rangú vallási vezető is megfordult itt, ami nem nagyon foglalkoztatta a buddhisták irányában elnéző mosollyal és távolságtartó toleranciával viseltető helybelieket - ha egyáltalán tudomást szereztek róla. A vallás iránti érdeklődést inkább a jelenkor egyik legtekintélyesebb vallási mestere, a tibeti Kyabdje Dagom Rinpoche keszthelyi előadásán lehetett érzékelni: zsúfolásig megtelt a terem.

Hazai életTörök Tünde2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Buddhával a Balaton mellett

Hogyan is kerültek a buddhisták Balatonkeresztúrra? Egy hajdani tibeti mester, Gesche Rabten, pár évtizeddel ezelőtt több buddhista kolostort alapított Európában. Központjuk - ott egy főiskola is működik - Svájcban, a Genfi-tó mellett található. E kolostor követei jártak hazánkban akkor, amikor segédkeztek a zalaszántói buddhista sztúpa megépítésében. Nagyon megtetszett nekik a vidék, másrészt régóta elkötelezettséget éreztek Magyarország iránt Kőrösi Csoma Sándor, a tibetológia megalapozója és az első tibeti-angol szótár megalkotója iránti tiszteletből. Emiatt vásárolt a svájci kolostor a sztúpától nem messze, a balatonkeresztúri szőlőhegyen egy területet, és hozott létre egy meditációs központot.
Az építtetők - a négy buddhista irányzat közül a gelugpa követői - a szőlőültetvények közelében kilenc, magyar szabvány szerinti, kisebbfajta épületet húztak fel. Az egyik templomként szolgál. Időnként Svájcból vagy más országból érkező buddhisták elmélkednek, pihennek bennük, de szállást adnak itt bárkinek szerény áron, szerény körülmények között.
{p}
- Hetente több érdeklődő is betéved a balatonkeresztúri központba, de hitélet vagy buddhista közösség még nem alakult ki - meséli Christian Orelli, a Svájcból érkezett szerzetes, aki pár hónapja vezeti, gondozza a balatoni központot. Naponta kétszer tart - többnyire csak magamagának - istentiszteletet, és havonta egyszer bevezetést a buddhista meditációba, ha van rá igény. A vallás magyar gyakorlói legfeljebb egy-egy rendezvényre jönnek el ide, többnyire idegenvezetést tart a szerzetes a betévedő kíváncsiskodóknak vagy a buddhizmussal ismerkedő iskolás csoportoknak, tolmács közreműködésével. A negyvenes éveit taposó szerzetes élete korábbi szakaszaiban sokfelé utazott, sok mindent kipróbált, legtovább taxisofőrként kereste a kenyerét, mígnem találkozván velük, azonosult a buddhizmus tanaival. Azt mondja, neki még nem volt rossz tapasztalata magyar emberekkel kapcsolatban, a helybeliek kedvesek, segítőkészek. Szeret nálunk, és addig marad, ameddig a mestere így látja jónak.
A vallási vezetők mostani látogatásának egyik célja az volt, hogy a helyi hitélet fellendítése érdekében megfelelő szertartásokkal megáldják, felszenteljék a magyar központot, minél több pozitív energiát felszabadítva a térségben. A rituálékat végző, meditáló szerzetesek több országból érkeztek. Köztük volt a svájci kolostort alapító, 1986-ban elhunyt Gesche Rabten 18 éves tibeti reinkarnációja is. Róla annyit lehet tudni, hogy Indiában, egy tibeti községben találtak rá pár éves korában a kolostor szerzetesei, akik megállapították, hogy hajdani mesterük újjászületésének gyümölcse. Manapság ez a fiú, amikor éppen nem a buddhista filozófiában mélyed el, bordó szerzetesi ruhát hordva, imád számítógépes játékokat játszani vagy síelni, vagyis éli a mai fiatalok szokványos életét Svájcban.
A buddhizmusban tilos a missziós, vagyis a hittérítő munka, de a vallási vezetők állítása szerint Európában enélkül is egyre nő a követők száma. Ennek Magyarországon, Balatonkeresztúr térségében nincs még nyoma. A település polgármestere, Bárdos János csendes, nyugodt társaságként emlegette a helyi szőlőhegyen megtelepült buddhistákat, akiktől sok jó dolgot lehetne tanulni, de szerinte a mai magyar ember még fényévnyire van ettől az emelkedett filozófiától. Meséli, őt is meghívták, részt is vett néhány rendezvényen, de hiába hallgatta a mélyenszántó gondolatokat, egyre csak a napi gondokon járt az esze. A falu kapcsolata amúgy közömbösnek mondható a tibeti kultúrközponttal. Idegenforgalmi bevételt alig hoz, nem indult be vele kapcsolatban semmiféle vallási turizmus, de mindenképpen új színfoltja lett a környéknek - fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetnek