Drágul a gyógytea

Nemsokára drágulnak a gyógynövényből készült termékek. Hogy mennyivel, még nem tudni. Januártól lép életbe ugyanis a gyógynövényekből készített gyógyhatású termékek forgalmazásának szigorúbb szabályozása, melyet az Európai Unió ír elő. Brüsszel nem ismeri a gyógyhatású termék fogalmát, ehelyett vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszerré minősítik át a termékeket. Egy termék törzskönyvezési díja körülbelül négyszázezer forint, és ennek előkészítése is több százezer forintba kerül. Ez nagy valószínűséggel áremelkedéshez vezet majd, mert valakinek meg kell fizetni a többletköltségeket.

Hazai életKobza Sándor - Tóth Miklós2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Drágul a gyógytea

A változtatás jelentős mértékben megszűrheti a gyógynövénypiacot is, mert a törzskönyvezés idő- és pénzigényes folyamat, ami piacvesztéssel járhat, s kevesebb helyen is árusíthatják az e körbe tartozó mintegy kilencszáz terméket is. Amelyik gyógyhatású készítményt pedig gyógyszernek minősítik, azt gyógynövény-szaküzletben nem lehet árusítani, s ez nehéz helyzetbe hozhatja a kiskereskedőket. Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet sajtóreferense szavai szerint a gyógynövényekből készült élvezeti teákon és étrend-kiegészítőkön ezután nem lehet feltüntetni, hogy gyógyhatással rendelkeznek. E termékekben nem található annyi hatóanyag, amely feltétele annak, hogy hagyományos növényi gyógyszerként kerüljenek a forgalomba, így fennállhat a veszélye, hogy eltűnnek a piacról. Az eddig törzskönyvezésre beérkező termékeket október 30-áig minősítették át gyógyszerré vagy hagyományos növényi gyógyszerré, de a még nem törzskönyvezett termékek 2011-ig forgalomban maradhatnak.
Tóth Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács főtitkára szerint komoly probléma, hogy a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának, minőségvizsgálatának és forgalmazásának szabályozása teljesen elavult. Különösen az akkreditált minőségvizsgálati laboratórium-rendszer és a hatósági ellenőrzés jogi szabályozása elkerülhetetlen. A fogyasztók védelme is nagyobb figyelmet érdemelne: mind Magyarországon, mind az unió más részeiben sokszor megtévesztik a vásárlót. Olyan mozgalmak kezdeményezésére és megerősítésére lenne szükség, melyeknek célja, hogy a gyógynövény-kereskedelemben is védelmet kapjon a fogyasztó. Ennél is fontosabb, hogy már-már divat a betegségek legyőzésére és megelőzésére természetes szereket használni. De persze nem mindegy, milyen bajra mit szedünk. Fontos lenne szakemberek felügyelete ezen a területen, hiszen a gyógynövényes cégeknél inkább üzletemberek, semmint orvosok, gyógyszerészek dolgoznak. Az unióban az engedélyezés a táplálékkiegészítőkre vonatkozóan fellazult, nem kell külön gyógyszerészeti engedély e termékek forgalomba hozatalához. Ez a tény is számos kérdést vet fel, mivel manapság rengeteg táplálékkiegészítő és gyógynövényből készült termék van forgalomban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek