Eddig megúsztuk

Magyarországon lapzártánkig nem találtak madárinfluenzás eseteket. Ázsiában a múlt héten is haltak meg emberek a kórtól. Kiderült, a horvát területen elhullott, korábban Magyarországon meggyűrűzött hattyú biztosan a H5N1 nevű vírussal fertőződött. Mivel a madarat szeptember végén látták utoljára Magyarországon, nem tudni pontosan, mikor és hol fertőződött meg, nagy a valószínűsége azonban, hogy nem magyar területen - nyilatkozta Süth Miklós országos főállatorvos. Kiemelten ellenőrzik ugyanis azt a vidéket, ahol a gyűrűzés történt.

Hazai életPintér Csilla2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Eddig megúsztuk

Magyarországon tehát nincs jelen a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusa. A fogyasztóknak jó hír, hogy a baromfitermékeken olvasható kód segítségével nyomon lehet követni az üzletekben kínált szárnyasok eredetét. A kódot az adott húsfeldolgozó üzem honlapján vagy mobiltelefonon akár a hentesnél is ellenőrizni lehet. Egyelőre egy cégnél működik a nyomon követés: a csomagoláson szereplő kódot kell beütni a szintén megadott internetes honlap keresőablakába, és megjelenik a termék előállításával kapcsolatba került valamennyi szereplő megfelelő adata termelőtől az állatorvosokon át a feldolgozóig. Az ígéretek szerint a kódolástól nem lesz drágább az áru, tíz fillér alatt marad a költsége.

(A madárinfluenzával kapcsolatos téves, pontatlan, egymásnak gyakran ellentmondó, a lakosság körében félelmet keltő információk eloszlatására a magyar állatorvosi kar összefogásával az állatbetegségről hiteles és szakszerű tájékoztatás jelent meg, mely a www.madarinfluenza.bpallatorvos.hu honlapon olvasható.)

Ezek is érdekelhetnek