Hitelek futószalagon

Az áhított otthon reményében olykor erejüket meghaladó adósságokba verik magukat a családok. Nem árt a körültekintés, ugyanis aki sebtében veszi fel a lakáskölcsönt, az könnyen pórul járhat - int Polgár Ákos, a Banki Hitel Károsultjai Egyesületének (BHKE) elnöke.

Hazai élet2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Hitelek futószalagon

Már akkor érdemes odafigyelni, amikor a hirdetéseket böngésszük az újságban. Ha például hitelközvetítőhöz fordulunk, aki néhány héten belül gyors és kedvező jelzálogkölcsönt ajánl, érdemes az illetővel megbízási szerződést kötnünk. Ebben kiköthetjük, hogy csak akkor fizetjük ki a sikerdíjat, ha a pénzhez valóban az ígért rövid határidőn belül hozzájutunk.
Ne írjuk alá néhány perc alatt a mégoly előnyösnek tűnő hitelszerződést sem! - így szól a következő tanács. A bankok ugyanis gyakran "futószalagon" bonyolítják le az ügyeket, s így a jogban járatlan ügyfeleknek nem jut rá elég idejük, hogy alaposan áttanulmányozzák a szerződést, amely pedig hosszú évtizedekre meghatározza az anyagi helyzetüket. Ne engedjünk az állhatatos sürgetésnek, nyugodtan telepedjünk le, s olvassunk át minden apró betűs passzust - javasolja a szakember. A fiatal, jól kereső házaspárok ugyan bátran belevágnak a húsz évre felvett, többmilliós hitelbe, ám érdemes arra is gondolniuk, mi lesz, ha egyikük - vagy netán mindketten - elvesztik a munkahelyüket.
Lássunk néhány példát, mire érdemes odafigyelni!
A bankok újabban szorgalmazzák, hogy opciós szerződést kössenek a hitelt felvevőkkel. Ez annyit tesz, hogy a pénzintézet elővételi jogot gyakorolhat, azaz, ha késedelmesen fizet az adós, gyorsan ráteheti a kezét a lakásra. Megeshet az is, hogy a bank már egy-két törlesztőrészlet kimaradása után is bejelentheti vásárlási igényét. Mindez azért előnyös a kölcsönt folyósítónak, mert nem kell végigvárnia a végrehajtás hosszas, akár két évig is elhúzódó eljárását, hanem árverés nélkül megszerezheti az ingatlant.
Megesik az is, hogy a törlesztőrészlet jóval magasabb lesz annál, mint amire számított az adós, ugyanis különféle járulékos költségek növelhetik a havonta fizetendő összeget. Előfordul, hogy csupán egy apró betűs megjegyzés utal arra, az adós biztosítást is köteles kötni. Az ügyfél olykor csak utólag döbben rá, hogy ennek havi részlete akár plusz 20-25 ezer forint is lehet.
A hitelkárosultak egyesülete arra biztatja az ügyfeleket, hogy álljanak a sarkukra, s igyekezzenek jobb feltételeket kiharcolni. A közjegyzői okirat rögzíti, hogy a bank mennyi késedelem után mondhatja fel a hitelszerződést. Érdemes azért küzdeni, hogy ez az idő minél hosszabb - akár 180 nap is - legyen, például arra az esetre, ha valamelyik családtag megbetegszik, s emiatt maradnak el a törlesztőrészlettel. Maga az egyesület is azon munkálkodik, hogy közvetítsen a bankok és az állam között, s így olyan adósságátütemezési lehetőségeket, fizetési könnyítéseket dolgozzanak ki, amelyekkel enyhíthetik a válsághelyzetbe került családok hitelterheit.

Számoljuk meg a felvett pénzt!
A legtöbb pénzintézetnél lehetőség van rá, hogy az ügyfél külön szobában, nyugodtan megszámolja a kölcsönbe kapott pénzt. Érdemes időt szakítani rá, mert a pénzszámláló szerkezetek sem tévedhetetlenek. A bankjegyek címleteit ugyanis nem tudják megállapítani, csak azt, hogy hány darabot pergetnek át. Megeshet, hogy a húszezresek közé egy-két kisebb címlet keveredik, és a pénztártól távozva azután már hiába reklamál az ember.

THM
Az általában nagybetűsen (THM-ként) írt thm (azaz a teljes hiteldíj mutató) tartalmazza a hitellel kapcsolatban felmerülő összes kamat-, díj- és kezelési költséget. Előnyös, ha a thm minél alacsonyabb, de ezzel összefüggésben érdemes mérlegelni az ügyintézés gyorsaságát és az egyéb visszafizetési feltételeket is. A hiteldíj nem tartalmazza az esetleges késedelmi kamatot, a biztosítás díját és az átutalási költséget sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek