Lángosszagra ugranak

Jól kisütötte egy miskolci autós, hogy drága dízel helyett étolajat töltsön a tankjába! Mivel a rendőrök szimatot kaptak a kipufogóból áradó pecsenyeszagra, a lebukott BMW-s most bírságként fizetheti meg az árkülönbözetet.

Hazai életKeresztény Gabriella2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Lángosszagra ugranak

A magyar találékonyság határtalan! A pénzügyőrök és rendőrök szerint ugyanis az országban egyre több dízelolajjal futó autós benzinkutak helyett a nagyáruházak élelmiszerpolcairól kerít üzemanyagot. Méghozzá kannás kiszerelésű, étkezésre használatos növényi étolajat, amely jóval olcsóbb a dízelolajnál, körülbelül 180 forint literje. Ráadásul a simlis tulajok azt állítják, hogy sütőolajjal a kocsijuk erősebben húz, jobban lehet vele döngetni. Egészen addig, amíg az egyenruhások fel nem figyelnek a sercegő hús vagy krumpli jellegzetes "illatát" árasztó autóra.
Miskolcon eddig ez nem volt szokásban, ám a praktikus hírek kis hazánkban, akárcsak a príma autók, száguldva terjednek. Nemrég egy miskolci férfi is úgy döntött: ötliteres kannában vett étolajat tölt dízelmotoros BMW-jébe, amivel elmondása szerint literenként mintegy nyolcvan forintot spórolt az üzemanyagon. Tette mindezt annak ellenére, hogy a közember úgy vélné, akinek BMW-re futja, aligha szorul rá, hogy ilyesmivel próbálkozzon. A vámosoknak, rendőröknek azonban éppenséggel az a tapasztalatuk, hogy gyakran a tehetős ember a legfukarabb, és erősen megszaporodott azoknak a gázolajos autósoknak a száma, akik költségeiket ilyenformán szeretnék lefaragni. Ezzel viszont jövedéki jogsértést követnek el, belsőégésű motort ugyanis a törvény értelmében csak jövedéki adót is tartalmazó üzemanyaggal szabad működtetni.
A pénzügyőrök és rendőrök tehát mostanság erősen szimatolgatnak is a dízelautósok körül. Hacsak nem náthásak, nincs is különösebben nehéz dolguk, a zugtöltést szaglással könnyedén kiszűrhetik. Így bukott le pár hete az első "pecsenyés" autós Miskolcon. A férfi kocsijából leszívták és lefoglalták a tankban lévő mintegy nyolcvan liter étolajat, jövedéki jogsértés miatt pénzbüntetést is kirónak rá. A bírság összegéről nem szól a fáma, ám a BMW-s a malőr után alighanem legfeljebb az olajsütőjébe önt étolajat. Mert a büntetésnél is kellemetlenebb dolog lehet, ha lebukásának hírére a "Mit sütsz ki, kis szűcs?" hátba veregető kuncogással haverjai is körbeszimatolják majd a kocsiját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek