Több lesz a családi pótlék

Januártól az egygyermekes családoknak járó családi pótlék havi összege 11 ezer, a kétgyermekeseké gyerekenként 12 ezer, három- vagy több gyermekes családok esetén 14 ezer forint lesz. Egyedülálló szülő esetében gyermekenként ezer forinttal magasabb a támogatás összege. Az egy- és kétgyermekes családokban ugyanakkor ezentúl nem lehet igénybe venni adójóváírást. Csupán a három- vagy többgyermekeseknek jár gyermekenként havonta 4 ezer forint kedvezmény. Tartósan beteg, illetve súlyosan beteg gyermek esetén a támogatás 21, illetve 23 ezer forint havonta. A módosítás része, hogy a gyesen lévők a gyermek egyéves kora után teljes munkaidőben dolgozhatnak.

Hazai életPintér Csilla2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Több lesz a családi pótlék

Az Országgyűlés a hét elején elfogadta az adótörvények módosításait is. Eszerint a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény egyik legfontosabb változása, hogy jövőre a felső adókulcs 38-ról 36 százalékra csökken, az alsó, 18 százalékos kulccsal pedig a jelenlegi 1,5 millió forinttal szemben jövőre 1,55 millió forintos jövedelemig lehet adózni. Az alsó sávhatár 2006-ot követően évente emelkedik, s 2010-re eléri a hárommillió forintot, miközben az adókulcsok nem változnak.
2007. január 1-jétől a kamatból származó jövedelem után tíz százalék adót kell fizetni.
Változik a mezőgazdasági őstermelői tevékenység adózása is: őstermelői igazolvány hiányában a saját gazdaságban előállított virágok és dísznövények eladásából származó bevételt évi 250 ezer forintig lehet őstermelői bevételként elszámolni, a saját gazdaságban termelt szőlőből készített must és bor esetében pedig akkor, ha e termékeket két liternél nagyobb kiszerelésben értékesítik, és az ebből származó bevétel nem haladja meg a hétmillió forintot.
Bevezetik a luxusadót a százmilliónál értékesebb ingatlanok tulajdonosai számára, az újságírók és művészek egy része egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással, ekhóval teljesítheti kötelezettségeit. Jövő novembertől megszűnik a havi tételes egészségügyi hozzájárulás. 2006-tól ötmillió forintos adóalapig tíz százalékra csökken a társasági adókulcs, és az iparűzési adó teljes összegét le lehet vonni a társaságiadó-alapból. Bővül az egyszerűsített vállalkozási adózást választó adózok, az evások köre.
Jövőre a felső áfakulcs 25 százalékról 20 százalékra csökken. A benzin és gázolaj esetében már 2005. október 1-jétől hatályba lépett a húszszázalékos áfakulcs. A módosítás szerint a korábban 15 százalékos áfakulccsal terhelt újságok, folyóiratok és kiadványok január 1-jétől ötszázalékos áfakulcs alá tartoznak majd. Az áfacsökkentést - a boron kívül - az összes jövedéki italnál kompenzálják, míg a jövedéki adó a cigarettákra az áfa-ellentételezésen felül további hét és fél, a pipadohányra pedig további négy százalékponttal nő.
Változik a gépkocsik után kirótt regisztrációs adó, lényege, hogy a korosabb autók után kisebb tételt kell fizetni, mint az új autók esetében.

Ezek is érdekelhetnek