Búcsú Annus Józseftől

Hatvanöt éves korában, december 10-én elhunyt lapunk volt főszerkesztője, Annus József.

Hazai életDulai Sándor2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Búcsú Annus Józseftől

Több mint húsz éve már, hogy egy barátomtól megkaptam Esti üzenetek című kötetét. Novellái, melyek idős emberekről szóltak kivételes érzékenységgel, nagy hatással voltak rám. Attól kezdve a Szegeden élő Annus József legkedvesebb íróim közé tartozott, kerestem újabb könyveit, novelláit, regényeit, s őt magát.
Jó sorsom aztán úgy hozta, hogy négy éven át a munkatársa lehettem: 1996-ban a Szabad Föld főszerkesztőjévé nevezték ki, s 2000 nyaráig, nyugdíjba vonulásáig a helyettese voltam. Nemcsak a főnököt tisztelhettem benne, hanem olyan embert, akitől rengeteget tanulhattam, tanulhattunk. "Dulai Sanyinak - friss, de erős barátsággal..." - írta '96 októberében az Esti üzenetek elé, s e barátság vigaszt, hitet adott nehéz időkben is.
Püspöklelén (a mai Maroslelén) született 1940 májusában, egy uradalmi cselédházban. A szegénységet gyermekként, azután 19 éves korától falusi tanítóként is megtapasztalhatta, és soha el nem felejtette. Látta s átélhette a kiszolgáltatottságot, és tudta, hogy a rossz indulatok, a butaság, az előítéletek hogyan teszik tönkre emberek és népek, nemzetek életét.
Tanítóként kezdett írni, s ebben az időszakban közölte első tárcanovelláit a Szabad Föld. Huszonnyolc évesen a Csongrád Megyei Hírlap munkatársa lett, 1970-ben pedig a Tiszatáj című irodalmi folyóirat segédszerkesztője, majd olvasószerkesztője. Két esztendő múlva főszerkesztő-helyettessé nevezték ki, s ezt a tisztet 1986-ig töltötte be. Ekkor - egy úgynevezett "ellenséges sugallatú" Nagy Gáspár-vers közzététele miatt (a verssorok kezdőbetűi Nagy Imre nevét adták ki) - politikai eljárás indult a  szerkesztőség ellen, s Annus Józsefet is elbocsátották. A Németh-kormány idején, 1989 júniusában rehabilitálták, s ő lett a Tiszatáj főszerkesztője, ahonnan hét év múlva került lapunk élére.
A rendszerváltó értelmiség tagjaként hű maradt a baloldali értékekhez. Nyolc éven át, 1990-től 1998-ig az Országgyűlésben is képviselhette azokat. Ebben az időszakban elnöke volt a József Attila Kulturális és Szociális Alapítványnak, 2003-tól haláláig pedig a határon túli magyar oktatást szolgáló Apáczai Közalapítványnak.
Kevés embert ismertem, aki annyira szerette a családját, mint ő. Feleségét, két gyermekét, öt unokáját, akikre nyugdíjasként végre jutott elegendő ideje. Sajnos nem sokáig. Korán jött érte a halál, s távozásával nagy veszteség érte mindazokat, akik ismerték és szerették. Siratjuk őt, búcsúzik tőle a Szabad Föld szerkesztősége... Isten veled, Jóska... Nyugodj békében!

Ezek is érdekelhetnek