Fenyőhiány?

Az idén nem raknak nagy tüzet a fenyőfatermesztők. Úgy tűnik, most nemhogy felesleg nem lesz karácsonyfából, hanem hiány várható. Nem lesz idén elegendő vágott fenyő karácsonyra - ezt a meghökkentő kijelentést tette lapunknak Kissné Szabó Fruzsina, a Makert (Magyar Kertészeti Árudák Országos Egyesületének) elnöke, amikor arról érdeklődtünk, hogy milyen szakmai fogásokat alkalmazzunk a gyökeres és a vágott fenyőnél, hogy szépségüket sokáig megőrizzük.

Hazai életBozsik József2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Fenyőhiány?

A korábbi évek túlkínálatára és az idei hiányra vonatkozó kérdésre azt a választ kaptuk, hogy a fenyőtermesztők egy része tönkrement, illetve a több éven át tartó veszteségek miatt más tevékenységbe kezdett. Az új telepítésekben pedig még olyan kicsik a fák, hogy idén nem lehet piacra dobni őket. Ezüstfenyőből és lucfenyőből is hiány lesz, sőt a normann fenyőből is, amelynek döntő többsége Dániából kerül Magyarországra. Tavaly dán földön húszmillió fenyőfát nem tudtak eladni karácsonykor. Az ottani gazdákat az Európai Unió földalapú támogatása arra ösztönözte, hogy vágják ki a fenyőfákat, ne telepítsenek újakat, és termeljenek valami mást, így a fenyvesek helyén idén már például búza növekedett.
- A gyökeres fenyők kínálatában terjed az "álgyökerű típus", amikor is azt a látszatot próbálják kelteni, mintha igazi gyökeres lenne - mondja a Makert elnöke.
De nem csak a fenyőből kerül hamisítvány a piacra. Így, karácsony előtt a boltokat, vásárokat elárasztják a bóvlik, gyenge minőségű árucikkek.
Az igazi gyökérlabda legalább 20-25 kilós, tömött, nem lötyög benne a föld, és jutazsákba zárják, nem pedig nejlonba. A fenyőkön ugyanis nincsenek gyökérszőrök, mint a gyümölcsfáknál, hanem egy gombakapcsolat képezi a felszívó zónát. Ha ez megsérül, akkor a fa menthetetlenül elpusztul.
A vágott fenyők közt a frissesség az egyik titka a levéltartó képességnek. Ha azt látjuk, hogy a lucfenyő körül sok-sok tűlevél van már a földön az árusítóhelyen, akkor már nem friss. A levélhullás és a fa vízvesztése között szoros összefüggés van. Fontos megakadályozni, késleltetni a vízvesztés folyamatát, vagyis a tűlevelek párologtatását. Ezért a fenyőket hidegben tartsuk, és még véletlenül se vigyük be a meleg lakásba. Az is jótékony, ha a fenyőtalpban vizet tudunk tárolni.
A gyökeres fenyőket is a legutolsó pillanatban vigyük be a lakásba, és a lehető legtávolabb tartsuk a fűtőtestektől. A földlabdát helyezzük egy nagy cserépbe vagy dézsába, és töltsük fel földdel. Időnként locsoljuk meg. Fontos, hogy a gyökerek ne fagyjanak meg, ezért amíg kint tartjuk a fát, burkoljuk be a jutazsákot vagy a cserepet. Ha nagyon fagyos az idő, akkor két lépésben, mintegy hőzsilipen át vigyük be a szobába a fát. Legkésőbb vízkeresztkor vigyük vissza a szabadba, és ha fagymentes az idő, akkor ültessük el végleges helyére.

Ezek is érdekelhetnek