Közös hó, közös cég

Régen várták úgy a telet Stájerország vendéglátói, mint ezt az ideit. Jó okuk volt rá, hiszen tartományukban van Európa legnagyobb egybefüggő sípályarendszere, az Amadeus, amelynek korszerűsítő munkálatai éppen a napokban fejeződtek be.

Hazai életValló László2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Közös hó, közös cég

A több tízmilió eurót fölemésztő, nagyszabású beruházás során utakat, szállodákat építettek, korszerűsítettek, bővítették a sípályákat, új hókotrókat, hóágyúkat, modern sílifteket, felvonókat állítottak hadrendbe. A legkorszerűbb fölvonók hat percnél rövidebb idő alatt tesznek meg két kilométert.
A részvénytársaságként működő vállalkozásba 93 cég társult, jórészt bankok, szállodák, mezőgazdasági vállalkozók alkotják. Nemcsak magyar sajátosság, az itteni viszonyokra is jellemző: a tartományi önkormányzat, amely a részvények harminc százalékát birtokolta, időközben eladta részvényeit a társaságnak, egész egyszerűen azért, mert kellett a pénz. Az viszont már alighanem osztrák jellegzetesség, hogy a részvénytársaság minden cége hazai, nagy többsége tartományi kötődésű, így a keletkező jövedelem nemcsak hogy az országban, hanem helyben is marad.
A 93 vállalkozó egyike a Steiner család, a Shladming melletti Pichlmayrgut nevű szállodafalu tulajdonosa. A család tagjai - a változó igényeknek megfelelően - folyamatosan fejlesztik, korszerűsítik szállodáikat is. Az általuk vezetett szállodakomplexum az egyik legnagyobb Stájerországban, emellett kitűnik szolgáltatásainak színvonalával is. Uszoda, szauna, aromaterápia, iszapfürdő, ionos vízesés szolgálja a fölfrissülést, lehetőség van keleti masszázs vagy mágnesesrezonancia-terápia igénybevételére is.
Pichlmayrgut azonban a konyhájára a legbüszkébb, hiszen jó hírnevét annak is köszönheti, hogy a fölszolgált ételek javarészt saját biogazdaságból származnak. (Az csak természetes, hogy a reggeli tejet is onnan  szállítják azon frissen az étterembe.) A kínálatban az osztrák konyha jellegzetességei és a helyi ízek egyaránt szerepelnek, emlékezetes gasztronómiai élményt nyújtva a hozzájuk betérőknek.
A négycsillagos szállodafalu vendége az épületen belül kedvére teniszezhet, fallabdázhat, golfozhat. A környező hegyek, a gyönyörű vidék mozgásra, kirándulásra csábítanak. Ha pedig a hó lehull, elérkezik a síelés szerelmeseinek az ideje. Igaz, a legközelebbi felvonó némi gyaloglás után most is elérhető, de hogy a kényelem szó szerint házhoz jöhessen, a szálloda a közeljövőben olyan kabinos sílift üzembe helyezését tervezi, amely a kapu elől indul.

Ezek is érdekelhetnek