Megújrázott béralku?

Alig száradt meg a tinta a megállapodáson, a közszféra nem kevesebb, mint nyolcszázezer dolgozója már azon aggódhat, hogy mi lesz a beígért béremelésükkel. A megegyezést a legnagyobb önkormányzati szövetség ugyanis érvénytelennek tekinti, és új tárgyalásokat sürget.

Hazai életPintér Csilla2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Megújrázott béralku?

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) minapi ülésén aláírt megállapodás szerint a közszférában dolgozók öt százalék körüli béremelésre számíthatnak jövőre. A kormány eredetileg 4,5-5 százalékos szeptemberi növelést javasolt, mivel az ez év szeptemberi 4,5 százalékos emelés hatása áthúzódik 2006-ra. A szakszervezetek a januári időpontot szorgalmazták, ám végül kompromisszumként áprilistól lesz esedékes a háromszázalékos béremelés. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke, Varga László lapunknak kifejtette, hogy az egyezség mindhárom oldalnak kedvező, mert tervezhetővé és jogszerűvé teszi a viszonyokat. Igaz, hogy ők már év elejétől növelték volna a kereseteket, de tárgyilagosan értékelve a lehetőségeket és figyelembe véve az idei emelés jövőre áthúzódó hatását, aláírták a megállapodást.
A bökkenő ott van, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) érvénytelennek tekinti az egyezséget: képviselői nem vettek részt azon az egyeztetésen, amelyen a kistelepülések, kisvárosok képviseletében aláírták a megállapodást a kormányzattal és a szakszervezettel. A 3200 település felét tömörítő szövetség képviselői csak az első körben voltak jelen. Kikötötték ugyanis, hogy akkor írják alá a megállapodást, ha a béremelésnek teljes egészében megvan a központi fedezete. A TÖOSZ szerint újabb tárgyalásokra van szükség, és az önkormányzati szövetségek közös álláspontját kell tükröznie a majdani megállapodásnak.
Ezek szerint az aláírt megállapodás nem tükrözi azt. Vannak félelmek a béremelés fedezetét illetően. No mármost: az aláírt megállapodás szerint az önkormányzati oldal kezdeményezésére - az OKÉT egyetértésével - a kormány vállalta, hogy támogatja az önkormányzatok költségvetésének további növelésére benyújtandó módosító indítványokat, és elfogadásukat javasolja a parlamentnek. A tervek szerint feloldják a jövő évi államháztartási tartalék önkormányzatokra vonatkozó összegének legalább a felét, ami 22 milliárdnyi pluszpénzt hoz majd a helyhatóságoknak. A TÖOSZ szerint ez kevés.
Ha minden jól megy, akkor áprilistól három százalékkal növekszik körülbelül 550 ezer pedagógus, egészségügyben, szociális és kulturális területen dolgozó közalkalmazott illetménye. A besoroláskor a végzettséget és a szolgálati időt veszik figyelembe. A legalsó fokozatban - a minimálbérhez hasonlóan - 62 500 forint, a középfokú szakképzettségűek esetében 65 700 forint, e fölött pedig 68 800 forint lesz a garantált illetményalap. A felsőoktatási intézményekben oktatók (egyetemi tanárok, professzorok) és a tudományos kutatók havonta legkevesebb 416 500 forintos fizetés után adóznak.
Hogy félreértés ne essék, egy isten háta mögötti kis falu tornatanárának közel sem lesz ekkora fizetése! Ha mindent összeszámolunk, túlórákkal, pótlékkal együtt nagy átlagban bruttó 170 ezer forint körül keresnek ma a pedagógusok. Erre jön a három százalék. Mindenesetre a tanároknak jó hír az is, hogy a közalkalmazottak pótlékalapja 18 900 helyett jövőre 19 600 forint lesz, s ennek alapján kapják majd például a 35-60 százalékos osztályfőnöki pótlékot. Csaknem százezer köztisztviselő szintén pluszpénzre számíthat áprilistól, illetményalapjuk ugyanis 5,1 százalékkal, 35 ezerről 36 800 forintra nő, és ugyanilyen arányban emelkednek a honvédségi, hivatásos szolgálati illetményalapok is januártól.

Ezek is érdekelhetnek