Tubes-hegy a Zengő helyett

A kormány a Zengő helyett a Pécs melletti Tubes-hegyen javasolja felépíteni a harmadik hazai NATO-radart (a másik kettő Békéscsabán és Bánkúton van). A tárgyalások megkezdődtek ugyan, de még nem derült ki, hogy a katonai szövetség hajlandó-e finanszírozni az új helyszínen felállítandó létesítmény körülbelül húszmilliárd forintos költségeit, nem készült el a környezeti hatásvizsgálat, és nem ismert a lakossági fogadtatás sem.

Hazai életPintér Csilla2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Tubes-hegy a Zengő helyett

Korábban a Zengőre tervezett radar létesítése nagy vitákat váltott ki, akkorát, hogy a zöldek és a helyi érdekek képviselői meg is akadályozták a lokátor Zengőre telepítését. Ezt követően az idén júniusban a tárcák számba vették a lehetséges helyszíneket, és a Pécs melletti Tubes-hegyet javasolták a lokátor telepítésére. A Tubesen jelenleg is vannak katonai hírközlési és légi irányító műszerek, ezek helyére kerülne a radar.
Az új helyszín kerítésen belüli, csaknem egyhektáros honvédségi területe nem esik természetvédelmi oltalom alá, s mivel az oda vezető út infrastruktúrája kiépített, nem kell megbolygatni a természetet. Az engedélyeztetési folyamat hamarosan elkezdődhet. A beruházás másfél éven belül befejeződhet - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a napokban. Sólyom László köztársasági elnök tudomásul vette a kormány döntését. A beruházás végleges költségei nem ismertek, de jó esély van rá, hogy a tubesi radar létesítéséhez is megkapjuk azt a húszmilliárd forintot, amit a NATO a Zengő esetében erre szánt - nyilatkozta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.
A zöldtárca vezetője, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint a Tubesen épülő lokátor a katonai és a környezetvédelmi szempontoknak egyaránt megfelel. Most a zöldszervezetek sem tiltakoznak az új helyszín ellen. Elvárják azonban, hogy a végső döntés akkor szülessen meg, ha ezt a környezetvédelmi hatásvizsgálat is alátámasztja, és ha a beruházás nem ütközik a helybeliek ellenállásába. A Tubes a Mecsek egyik kedvelt kirándulóhelye, ahol a nagyon hideg téli heteket kivéve mindig akad virágzó növény, például védett kosborféle is. Bár a katonai bázis területe nem áll természetvédelmi oltalom alatt, kérdés, hogy a túrázók mit szólnak a javaslathoz. A kormány ígérete szerint a lakosságot bevonják a beruházás előkészítésébe.

Ezek is érdekelhetnek