Tili-toli orvosi ügyelet

Orvosi ügyeletre csak ritkán megyünk. A tudat azonban megnyugtató, hogy váratlan betegség esetén, elérhető távolságon belül éjjel is létezik szakszerű segítség. Nyíradonyban december közepén megszűnt a helyben működő szolgálat.

Hazai életBalogh Mária2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Tili-toli orvosi ügyelet

A helyi önkormányzat felbontotta a korábbi egyezséget a Dr. Hercegh és Társa Bt.-vel, sorozatos és súlyos szerződésszegésre hivatkozva. Ennek előzménye, hogy sem Herczegh Ferenc, sem az őt váltó orvos nem vette fel az ügyeletet december 17-én délután. Az orvosok azzal indokolták döntésüket, hogy ügyeleti bérüket nem az elvárásuk szerint rendezte az önkormányzat az elmúlt 21 hónap alatt, ezért mintegy ötvenmillió forint kintlévőségük halmozódott fel. A kialakult krízishelyzetben Tasó László, Nyíradony polgármestere a hajdúsámsoni ügyelet szakmai vezetőjétől kért azonnali segítséget, így - a felröppent hírekkel ellentétben - egyetlen órára sem maradt ellátás nélkül a több mint nyolcezer lelket számláló település. Később pedig a megyei ÁNTSZ ügyeletes főorvosa hivatalosan is kijelölte a tizenhat kilométerre lévő hajdúsámsoni egészségügyi egységet a feladat ellátására.
Az inspekciót korábban vezető Herczegh Ferenc érdeklődésünkre elmondta, öt orvos mellett hét asszisztens látta el a szolgálatot a városban hétköznap és hétvégén is. Munkaidejük rendszeresen túllépte a havi hatvan órát, a száztíz órás munkavégzés mellett pedig nemcsak hogy regenerálódásra nem maradt idejük, de még a jogosan járó pénzüket sem kapták meg. Rendre előfordult az is, hogy az orvosok és az asszisztensek a 48 órás hétvégi ügyelet után másnap további 12 órát voltak kénytelenek dolgozni napközben a háziorvosi alapellátásban. A távozásra kényszerült Herczegh Ferenc beszélgetésünkkor gyors számítást végzett, amelyből kiderült, hogy napi tevékenységükre, a gyógyító eszközökre és anyagokra 17 ezer forintot kaptak az önkormányzattól. Az asszisztensek tehát mintegy 150 forintos, az orvosok 350 forintos órabérért vállalták ügyeleti munkájukat. A több településen is praktizáló orvos ironikusan megjegyezte: "Nem tudom, ki menne el ennyi pénzért kapálni, ráadásul hajnali kettőkor?"
Az orvos állítja, az elmúlt években többször kérték a polgármestert, tárgyaljanak az ügyeleti díjak kérdéséről, erre azonban csak tavaly december elején nyílt lehetőség, amikorra már elmérgesedett a helyzet a felek között. Herczegh Ferenc azt állítja, nem hibáztak, amikor ellátatlanul hagyták az orvosi ügyeletet Nyíradonyban, mivel elhatározásukról napokkal korábban értesítették a megyei ÁNTSZ főorvosát és Tasó Lászlót is. Herczeg doktor szavai szerint a polgármester ennek ellenére megkereste egyik orvos kollégáját, és megfenyegette a rendelőben: azt mondta neki, kirúgja, ha nem veszi fel a munkát. A társaság tagjai most már jogi úton harcolnak igazukért.
Tasó visszautasította az ellene felhozott vádakat, és leszögezte, Herczeg Ferenc egyszer sem fordult céges szinten az önkormányzathoz, másfél éve csakis a saját nevében levelezget a jegyzővel. A polgármester úgy véli, minden alapot nélkülöz az ötvenmillió forintos követelés, ez csupán zsarolás, miképpen az is, ahogyan a társaság cserbenhagyta a település lakosságát. A polgármester azzal viszont egyetértett, hogy az egészségügyi dolgozók méltatlanul kevés pénzért dolgoznak, csakhogy az önkormányzat annál többet nem tud adni, mint amennyit a költségvetéséből elkülönített, s amennyit a megyei egészségügyi pénztár kiutal részükre. Tasó László szerint az idén januártól érvényben lévő közel 19 ezer forint helyett a Dr. Herczeg és Társa Bt. több mint 78 ezer forintot követel egy hétvégi vagy ünnepnapi ügyeletre, hétköznapra közel 37 ezer forintot. A betéti társaság tagjai azt javasolták az önkormányzatnak, vegyenek fel hitelt a tartozások rendezésére, vagy ne építsenek sportcsarnokot a városban. A polgármester kijelentette, a megüresedett helyet az önkormányzat hamarosan meghirdeti.

Ezek is érdekelhetnek