Három ország három megyéje

Veszprém megye elöljárói - a franciaországi Maine-et-Loire megyével kialakított, több éves jó együttműködésre alapozva - kezdeményezték a székelyföldi Kovászna megye bevonását a határokon átnyúló tapasztalatcserékbe. Az elmúlt két év tanulságainak összegzése nagy teret kapott a nemrégiben Veszprémben megtartott háromoldalú megbeszéléseken.

Hazai életBudai Horváth József2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Három ország három megyéjeA megyei önkormányzatok szintjén létrehozott együttműködésnek napjainkban különös jelentőséget ad Románia 2007-re tervezett uniós csatlakozása, a hagyományosan erős francia-román kapcsolatok fejlődése. Veszprém megye közreműködésével így talál egymásra a tradíció és a jövőért való összefogás, mely főképpen a gyermekvédelem, az ifjúsági csereprogram, a kultúra, a környezetvédelem és a turisztika témaköreire terjedt ki.
A gyermekvédelmi tapasztalatcsere jegyében a felek szakmai cserelátogatásokon ismerik meg egymás intézményhálózatát, felmérik a hasonlóságokat és a közös problémákat. A kovásznaiak Veszprém megye állami intézeteiben élő gyermekeket nyári táborozáson fogadnak. A hármas összefogás segít egy súlyos beteg székelyföldi kislány gyógyíttatásában is.
Az idegenforgalmi kooperáció során Veszprém és Kovászna megyéből szakemberek látogattak tanulmányútra Franciaországba, s ezt a továbbiakban változó helyszíneken folytatják. Szó van turisztikai szakos hallgatók gyakornoki cseréjéről is. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy az együttműködés hírének terjedésével egyidejűleg Veszprém megyében érezhetően megnőtt a francia turisták száma, nem kevesen közülük visszajárnak Magyarországra.
A kulturális kapcsolatok kiépítésének szép hozadéka, hogy az idén júniusban az Eötvös károly Megyei Könyvtár francia testvérintézményével vándorkiállítást rendez, Európai városok - Európai írók címmel. A könyvtárosok mellett jók a kapcsolatok a régészek között is, s a történeti kutatások bemutatása szintén a közeljövő tervei között szerepel.
Mindenképpen megemlítendő Veszprém és Main-et-Loire megye együttműködése az oktatás területén, mivel az évek során csaknem kétszáz diáknak nyílt lehetősége a francia megye valamelyik oktatási intézményében tanulmányokat folytatni. Az ösztöndíjakat (ez évente mintegy 30 millió forint) a francia megyei önkormányzat adja. Az ösztöndíjra olyan diákok jelentkezhetnek, akik már jól beszélnek franciául, és itthon is kamatoztatni tudják a kint elsajátított tudást: a franciaországi tanulmányutak során ugyanis lehetőségük nyílik gyakorlaton is részt venni. Természetesen francia diákok is jönnek tanulni Veszprémbe - legutóbb egyikük a veszprémi borokat tanulmányozta egy későbbi borászati együttműködés szempontjából. A két önkormányzat a tanulmányi együttműködést Kovászna megyére is kiterjeszti.
Kovászna megye indítványozta, hogy a másik két megye bevonásával szeretnének egy olyan kooperációt létrehozni, amelynek során a kis- és középvállalkozók együttműködésére is sor kerülhet a székelyföldi önkormányzati beruházások megvalósításában.