Levadászott madarász

Védett madarak befogása tilos. Tudhatta ezt az a miskolci férfi is, aki rendőrt látván futásnak eredt a borsodi székhely utcáján. Rossz reakció volt ez, hiszen az egyenruhások szemében olyan ez, mint amikor bika előtt vörös posztót lengetnek: ösztönösen a kezében szatyrokat himbáló férfi nyomába eredtek, és hazáig üldözték.

Hazai életKeresztény Gabriella2006. 03. 17. péntek2006. 03. 17.
Levadászott madarász

Védett madarakkal teli kalitkákat találtak nála. Sőt, mikor a férfit hazakísérték, némi házkutatás után a padláson is madarak tartására alkalmas ketrecekre bukkantak. Zsezsék, csízek és tengelicék tengődtek bennük, olyan madarak, amelyek  évszázadokkal ezelőtt még a nemesi konyhák finomságait gazdagították, de a berni egyezmény óta védettnek számítanak. Előkerültek a befogás eszközei is: speciális madárcsapdák és műanyag csőből otthon összeeszkábált lépek, csalik, melyekbe csak befelé vezet a tollasok útja.
Az énekes szárnyasok közül néhány már elpusztult. Úgy tűnt, hogy befogójuk az ellátásuknál jobban törődött az újabb és újabb szerzeményekkel.
A tetten ért "madaras" annyit elmondott, hogy a miskolci Avasi Gimnázium mögötti fákra helyezte ki a csapdákat. Azt viszont nem volt hajlandó bevallani, hogy eladásra, kereskedőknek szánta-e a zsákmányt, és kik a megbízói.
A rendőrök a lefoglalt állatokat átadták a Bükki Nemzeti Park egyik szakemberének, aki megállapította, hogy a befogott madarak eszmei értéke legalább kétszázezer forint. Az állatokat lépre csaló, majd csapdába került férfi ellen a rendőrség eljárást indított.

Ezek is érdekelhetnek