Templomot épít az érdi lelkész

- Gazdag lehet ez a pap, ha templomot épít - jegyezte meg egy naiv ember Érden. Észrevétele hamar eljutott Erdélyi Takács István fülébe, aki először mosolygott a hallottakon, majd bosszankodott is egy kicsit, hogy vannak olyanok, akik még így gondolkodnak. Azt mondja, bárcsak a saját pénzén tudná felújítani az 1937-ben épült kis református templomot, ahol már huszonöt éve teljesít szolgálatot.

Hazai életPethes József2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Templomot épít az érdi lelkész

Ma már nem egy szerény épület áll a város központjában, mint hajdanán. Könnyű odatalálni az idegennek is, hiszen új tornya felkelti a figyelmet. Amikor pár évvel ezelőtt először jártam itt, a tiszteletes úr arra panaszkodott, hogy a hívők nagyobb ünnepeken már nem fértek be. Nem voltak benne mellékhelyiségek, kiszolgáló helyiségek, egyszóval korszerűtlennek számított. Ezért határozott úgy a gyülekezet, hogy a XXI. századi igényekhez alakítja az épületet.
- Olyanná kell tenni a templomot, hogy abban jól érezze magát az ember - mondta a lelkipásztor. - Amelyben egy helyen mindent megtalálunk. Ezért lesz itt például "gyermekmegőrző", ahol vigyázunk a kisgyerekekre, míg szüleik az istentiszteleten vesznek részt, egy másik szobában pedig a hittanra járó gyerekeket oktatjuk. Modernizáljuk a fűtést, az altemplomban pedig urnatemető lesz. A templomtér szükség szerint növelhető, akár megduplázható az istentiszteleten részt vevők száma.
Hogy annyian beférnek-e majd, mint ahányan egy téli szombaton jöttek el, nem tudni. Ugyanis három év után ismét megszólaltak a harangok, a felújított kicsi és a vadonatúj nagy h-mollban, hogy hívogassák a híveket. Nos, ez az első harangszó olyan sok embert hívogatott, hogy megint szűknek bizonyult a templom. Az új harangokat Tőkés László püspök szentelte fel.
Az érdi lelkipásztorra azt mondják, ő a száguldó pap, ugyanis a hajdani legnagyobb európai falu hatalmas területen fekszik. Erdélyi Takács Istvánnak emiatt eddig is gyors volt az élettempója, és most nyakába vette az építkezéssel járó szervezkedést. Mert a mai világban nem elegendő, ha valaki lelkiismeretesen elvégzi lelkészi feladatát, de jó menedzsernek is kell lennie. És jó kapcsolatokkal kell rendelkeznie.
- Olyan embereket kerestem az építkezéshez, akikben megbízom, és ráadásul kiváló szakemberek is - mondta a harangszentelés után. - Szerencsére nagyon jó csapattal dolgozom együtt. Ragaszkodtam hozzá, a kivitelező érdi legyen, akitől nem kell félnünk, hogy becsap bennünket. Inkább a szívügyének tekinti ezt a munkáját, hiszen először épít templomot. Sokat áldoz ránk szabad idejéből és még anyagilag is támogat bennünket.
- Ha minden ilyen simán ment, miért nem fejezték be az építkezést?
- A pénzhiány miatt maradtak félbe többször is a munkálatok. Három évvel ezelőtt, amikor a terveket elkészítettük, a szakemberek úgy kalkuláltak, hogy hatvanmillió forintból kijövünk. Majdnem a duplájába kerül az építkezés.
- Honnan tudnak ennyi pénzt összeszedni? Ennyire jómódúak az érdi reformátusok?
- Szó sincs róla, nincsenek közöttünk gazdag emberek, gyülekezetünk tagjai általában a középréteghez tartoznak. Ennek ellenére erejükhöz képest szépen adakoztak, több mint tízmillió forinttal járultak hozzá az építkezéshez. Állami támogatásban nem reménykedtünk, és egy idő után be kellett látnunk, hogy az önkormányzat sem tud nagyobb összeggel segíteni bennünket. Állandó forráshiánnyal küszködik, még az iskoláit is nehezen tartja fenn. Mégis kaptunk a várostól kétmillió forintot, ami nagyon jókor jött. Nyertünk egy uniós fejlesztési pályázaton 37 millió forintot.
- Szponzorokat nem kerestek?
- Egy banktól és egy hazai nagyvállalattól már kaptunk támogatást, de harmincmillió még így is hiányzik. Most ismét pályázatot nyújtunk be az unióhoz, létezik egy célzottan templomfelújítási projektje is. Az építkezést jövőre szeretnénk befejezni.
- Bevallom őszintén, nem gondoltam, hogy egy papnak ennyi mindennel kell foglalkoznia...
- Sokan hiszik azt, hogy a pap csak istentiszteletet, hittanórát tart, esket, keresztel és temet. Ez régen így volt, de a világ felgyorsult. A nyolcvanas években még megengedhettem magamnak, hogy elmegyek horgászni, most már nem. Közel a fővároshoz olyan színvonalat kell nyújtani az embereknek, hogy ne Pestre járjanak templomba.
- Nincsenek álmatlan éjszakái a templom miatt?
- Nincsenek! Hiszem és vallom, hogy az Úristen olyan lehetőségekre irányítja rá a figyelmünket, amelyekkel megtaláljuk a megoldást. Persze szeretném, ha mihamarabb befejeződne az építkezés, de ilyenkor azzal nyugtatom magam, hogy a párizsi Notre Dame sincs még befejezve.

Ezek is érdekelhetnek