Adósok az állatkertben

Bolti lopás, iskolakerülés, becsületsértés vagy akár csendháborítás - az önkormányzatok kéttucatnyi szabálysértésért szabhatnak ki megfelelő bírságot. A behajtás hosszadalmas eljárás. Akadnak, akik inkább börtönbe vonulnak, mintsem hogy kifizetnék a büntetést.

Hazai életCsászár Jenő2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Adósok az állatkertben

Tavaly több mint 140 ezer szabálysértési feljelentés érkezett az önkormányzatokhoz, és 49 ezer esetben pénzbírságot szabtak ki. Ennek öszszege hazánk városaiban és falvaiban összesen jó félmilliárd forint volt, ebből mintegy kétszázmilliót tulajdon elleni szabálysértésekért róttak ki - derül ki a belügyminisztériumi statisztikákból. Országosan mintegy hetvenmillió forintra büntették azokat a szülőket, akik nem járatták iskolába gyermekeiket, egy bírság átlagosan kilencezer forint volt. Egyre gyakoribb az árucikkek hamis megjelölése miatt kiszabott büntetés, ilyet főleg a hamis sportmárkákkal felcímkézett, távol-keleti cipő- és ruhafélék eladóira szabtak ki.
A szabálysértők közül az elmúlt évben ötezernél többen közérdekű munkával váltották meg önkormányzati tartozásukat. Mintegy hétezer személyt kötelezett arra a bíróság, hogy elzárással törlesszen, ám végül csak négyszázharmincan kerültek rács mögé. A legtöbben - hetvennégyen - Győr-Moson-Sopron megyében jutottak börtönbe, de "dobogós" Somogy és Borsod is. Jellemző, hogy az adósok csak néhány napig élvezik a büntetés-végrehajtás vendégszeretetét, a család gyorsan kiváltja őket.
Akit kisebb bolti lopáson érnek vagy gyermeke kerüli az iskolát, esetleg tilosban parkol és nem fizet, szabálysértést követ el. A hátralékot előbb letiltják a fizetéséből, majd adó módjára próbálják behajtani, később közérdekű munkára kötelezik a notórius adóst, végül következik az elzárás. A kiszabott bírsághoz képest a legmagasabb, mintegy ötvenszázalékos a hátralékok aránya Nógrád megye önkormányzatainál, de Fejér és Vas megyében is nehezen boldogulnak a behajtással.
Javultak viszont a statisztikák Veszprémben. Ott a hátralékosok felkutatására külön munkatárs szakosodott. Sokszor ugyanis csak hosszas nyomozással derül ki, hogy a késlekedőnek van-e letiltható jövedelme. Olykor az önkormányzat adórészlegének számítógépes nyilvántartásából derül ki, hogy a magát nincstelennek mondó polgár például súlyadót fizet az autója után.
- Akin más módon nem hajtható be a tartozása, az végül kap egy bírósági határozatot, amelyben az áll: önként vonuljon be a büntetés-végrehajtási intézetbe. Ha ezt nem teszi, akkor rendőrök mennek érte. Igaz, még ők is felajánlják, hogy már reggel nyolckor elkísérik a postára, így csekken feladhatja a pénzt. Sokan ekkor jönnek rá, hogy komoly a baj, s kapnak az alkalmon - magyarázza Bisztriczki László, az egri önkormányzat ügyintézője.
Minden, a rács mögött töltött nap egy-háromezer forinttal csökkenti a hátralékot, miközben a börtönök fenntartása az államnak kerül pénzbe. A hatórás közérdekű munkával naponként ötezer forinttal csökkenthető a bírság, miközben sok helyütt nem hajt ennyi hasznot a kényszerből munkálkodó. A foglalkoztatás megszervezése - Veszprémben például az állatkertben takarítanak, Heves városában a szociális otthonban ténykednek az adósok - gyakran túl körülményes, ezért a kisebb önkormányzatok nem teremtenek ilyen lehetőséget.
A Heves megyei Verpeléten például nincs olyan intézménye az önkormányzatnak, ahol a szabálysértőket dolgoztathatnák - tudtuk meg Szabó Klára igazgatási előadótól. A munkások mellé vezetőt kellene állítani, szerszámokat és védőfelszerelést adni nekik, munkavédelmi oktatást tartani, s félő, hogy többe kerülne a leves, mint a hús. Ezért ezt a "lépcsőfokot" kihagyják, s mindjárt az elzárással számolhatnak a hátralékosok. A bírósági gyakorlatban azonban megesik az is, hogy az egész végrehajtás megfeneklik e munkalehetőség hiányában.
Salgótarjánban évente mintegy húszmillió forint szabálysértési bírságot szabnak ki. Akadnak visszaesők, akikre egy évben akár ötször is kiróják a százezer forintos büntetést, így - ha nem fizetnek - száz napot gyomlálhatnak, takaríthatják az árkokat. Ritka, hogy valaki önként börtönbe vonulna, ám az megesik, hogy aki amúgy is a rács mögött ül, a szabálysértési bírság miatt még "ráhúz" néhány napot. Nógrádban gyakori, hogy csemetéje iskolai hiányzásáért jár pórul szülő: két nap mulasztásért már akár ötvenezer forint büntetés is járhat.
A szakemberek szerint a jelenlegi szabálysértési procedúra megterhelő a közigazgatásnak, a rendőrségnek, és még az állam is rosszul jár vele. Egy ezerforintos közlekedési bírság bekasszírozása akár tíz-húszezer forintba is kerülhet. Várhatóan ősszel kerül a parlament elé az a törvényjavaslat, amely megváltoztatná a nehézkes ügymenetet - tudtuk meg a belügyi tárca jogtanácsosától, Skeleczné Horváth Judittól. Az önkormányzatoknak könnyebbség lehet, ha eltörlik a közérdekű munkát, vagy legalább csak olyan értékben számolják be, mint a rács mögött töltött napokat.

Ezek is érdekelhetnek