Dróton jön a nyugdíj?

Most akkor nem jön majd a nyugdíjam, vagy mi van? - kérdezte megütközve Antal Laci bácsi, aki egyik nagy kereskedelmi bankunktól kapott levelet. Abban pedig az állt, hogy a várható kormányzati és államigazgatási reformok keretén belül a nyugdíjfolyósítás rendszere megváltozhat, s most mindenféle kedvezménnyel válthat bankkártyát, rendelhet pénzügyi szolgáltatásokat, ha a havi járandóságot számlára utaltatja. Küldtek hozzá adatközlő formanyomtatványt, igénylőlapot. Laci bácsi azonban minden hónap adott napján a postást várja, aki meg is érkezik, nagy ritkán elfogad egy kupica lélekmelegítőt is, meg azt a néhány forint "kimaradt" apró forintot, amit a táskában marasztal a nyugdíjas.

Hazai életBalázs Gusztáv2006. 05. 19. péntek2006. 05. 19.
Dróton jön a nyugdíj?

Egy tavaszelőn - tehát még a választások előtt - kelt kormányzati előterjesztés szerint a magyar nyugdíj- és egyéb járadékfolyósítás jelenlegi rendszere erős átalakításra szorul. Aránytalanul magas a készpénzkezelés költsége, mivel sok helyre kell eljuttatni a forintot: a nyugdíjasok és járadékosok kétharmada kézbe kapja havi illetményét. Ez pedig sokba, több mint húszmilliárd forintba kerül, kezdve a postást védő biztonsági felszerelésektől egészen a nyugdíjfolyósítás úgynevezett logisztikai terheiig. Az irdatlan mennyiségű forintot pontosan el kell juttatni azokhoz, akiknek jár. A bankszámlás rendszer könyvelői és elszámolási szempontból olcsóbb - egyetlen gombnyomásra útnak indul és célhoz is ér az összeg -, ám a rendszer felépítéséhez pillanatnyilag hiányzik néhány alapfeltétel.
Elsősorban az, hogy az elektronikus pénzkiadó rendszerhez mindenki könnyen hozzáférjen. Budapesten néhány perces sétával eljutunk egy bankautomatához, vidéken ez nemegyszer komoly szervezést, autós utazást igényel. Ráadásul a helyi postahivatalba sem mehetünk bármikor, mert a belső - készpénzkímélő - előírások értelmében az úgynevezett saját forgalom alapján lehet teljesíteni a bankkártyás kifizetési igényeket. Egyszerűsítve: ha elegendő összeg jött be a befizetési csekkekből, jöhet a bankkártya. Lapunknak a Posta illetékese úgy nyilatkozott, hogy biztonsági okokból nem adhat felvilágosítást arról, mennyi a cég havi készpénzforgalma. Azt azonban elárulta, hogy kimondottan a nyugdíj- és járadékkifizetés nyereséges, s bár - tette hozzá - ezt nem mondhatná el, de a postások fizetésének megállapításakor ott van a készpénz kiviteléből származó, feltételezett "mellékes"is. Mint a benzinkutasoknál, a fodrászoknál vagy a taxisoknál volt annak idején.
"A kormányzat egyszerűsítési programjában valóban szerepel ez az elképzelés, de egyelőre kivárjuk a konkrét intézkedéseket, és a lehetséges konfliktusokat igyekszünk a minimumra csökkenteni" - mondta lapunknak a nyugdíjfolyósító intézet egyik magas beosztású tisztviselője (aki szintén névtelenséget kért, mint szinte mindenki, aki az ügyben bennünket tájékoztatott), s - érezhetően zavarban - hozzátette: ez bizonyos értelemben bizalmi ügy is. Hiszen a postás kiviszi, ami jár, s tudja, kinek, mikor, mennyit.
Tokodi Gábor, az OTP Bank Rt. lakossági betéti és bankszámla főosztályának igazgatója szerint egy bővülő banki üzletágról beszélhetünk, már ma is sokan ide kérik nyugdíjukat. Ugyanakkor tény, hogy a postai kézbesítéssel - az ügyfelek kényelme szempontjából - egyetlen bank sem versenyezhet.

Ezek is érdekelhetnek