Magánmegbízásból vannak résen

El tudnák-e képzelni, hogy hűtlenséggel vádolt házastársukat magánnyomozóval figyeltessék? Netán azt, hogy eltűnt hozzátartozójuk, esetleg gépkocsijuk felkutatására is hasonló szakembert kérjenek fel? Csöppet se érezzék kínosan magukat, ha igen a válasz.

Hazai életBalogh Mária2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Magánmegbízásból vannak résen

Napjaink Sherlock Holmes-jai a minap tartották III. országos magánnyomozói konferenciájukat Debrecenben, ahol a magyarok mellett osztrák és szlovén detektívek is jelen voltak. A hasznos eszmecserék mellett egypár különös történetet is sikerült elcsípnünk a magándetektívek életének rejtelmeiből. Az már szinte lerágott csont, hogy a kisstílű bűnözőket könnyűszerrel fülön lehet csípni szerte az országban, de a "nagy halakkal" a rendőrségnek is gyakorta meggyűlik a baja. S ha az utóbbiak nem boldogulnak jól bevált módszereikkel, a sértettek felkérésére máris belépnek a képbe a diszkrét magánnyomozók, akik sohasem az egyenruhások ellen, sokkal inkább velük együttműködve végzik a munkájukat. Ma már nem tűnik rendkívülinek az a fajta felkérés, amikor a hűtlenségre gyanakvó házastárs azzal bízza meg a magándetektívet, hogy figyelje párja minden lépését, s az esetleges csalárdságot jól elcsípett intim fotókkal, video- vagy hangfelvétellel igazolja.
Hasonló ügyben nyomozott tavalyelőtt egy debreceni magánnyomozó is. Harmadik házasságában élt az az ötvenhez közeli férfi, aki két év boldogság után úgy érezte, felesége megcsalja. A féltékeny férfi előbb titokban követte a nejét, majd pár nap után megunta a fáradságos ténykedést, és detektívet fogadott. Az első találkozáskor felhatalmazást adott ahhoz, hogy minden lehetséges bizonyítékot gyűjtsön be a nyomozó csalfának hitt feleségéről. Azt ígérte, ha eredményes lesz a nyomozás, minimum kétszázezer forinttal jutalmazza a magándetektívet. A megállapodást szerződésben rögzítették.
Időközben a cseles férj az asszony lakótelepi lakását mézes-mázos ígéretek kíséretében eladatta a gyanútlan nővel, s a pénzen kocsmát vettek, amit a férfi a saját nevére íratott. Nem tetszett a nőnek a rossz "üzlet", de mivel szavazati joggal sohasem bírt agresszív férje mellett, tűrte a megaláztatást. Teltek a hónapok, a házaspár egyre jobban elhidegült egymástól. A ravasz férfi dörzsölte a markát, gondolta, nemcsak gazdag lesz, de nyilvánvalóan bebizonyosodik, hogy az asszony csalja, s akkor végképp átveheti az irányítást. A magánnyomozó azonban hat hónapon át semmilyen információval nem tudott szolgálni, majd egy késő délutáni figyelés során immár sokadik alkalommal a barátnője oldalán látta feltűnni a megkeseredett asszonyt. Akárcsak máskor, most is a nő autójába ültek, és beszélgettek. Csakhogy ezen a furcsa augusztusi napon kikerekedett a magánnyomozó szeme. A szemrevaló, 45 év körüli, diplomás nő férje zsarnoksága elől ugyanis nem egy másik férfi, hanem - a barátnője karjaiba menekült.
A félreérthetetlen szituációt videofelvételen és fényképeken is megörökítette a magánnyomozó, aki nem titkolta, megbízója erőszakos viselkedése miatt titokban a feleségnek drukkolt. A megcsalt férj végül szégyenében nem fordult bírósághoz, a detektívet kifizette, s a karácsonyi ünnepekre már az országot is elhagyta...
Leveleki József szabolcsi magánnyomozó pedig arról számolt be, hogy mostanság egyre többen akarnak biztosítási csalásból megélni és meggazdagodni. Úgy például, hogy eleve törött, többmilliós értékű gépkocsit hoznak be külföldről, arra - némi ellenszolgáltatás fejében - itthon még "rátöretnek" egy jó cimborával, s a színlelt karambol után, az adminisztrációs munkálatok végeztével, máris lehet sietni a biztosítóhoz. A biztosítótársaságok szimata persze ritkán csal a kétes ügyek kapcsán, ám az igazság kiderítéséhez a hatóság mellett jó, ha a magándetektívek is bizonyítékokkal szolgálnak, melyek a büntető- vagy a polgári perek során bizonyítékként felhasználhatók.

Szakmai eredet
A magyarországi, mintegy hatezer lelket számláló vagyonőri és magánnyomozói társaság közel kilencven százaléka valaha rendőrként kereste a kenyerét. Csatári Tibort, a Személyi-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) alelnökét arról kérdeztük, mi kell ahhoz, hogy valaki e hivatást válassza. Elmondta: a magándetektívek munkájához először egy 1995-ös kormányrendelet szerint elég volt az erkölcsi bizonyítvány, majd később az érettségi bizonyítvány megszerzése mellett szükségessé vált a speciális szakmai tanfolyam elvégzése is. Aztán még később, további szigorításként, már a feddhetetlenséget is előírták. A legfrissebb törvény pedig olyan szabályokat jelölt meg a magánnyomozói és vagyonőri tevékenységhez, mint amilyeneknek akkor kell eleget tenni, ha valaki a rendőrség kötelékébe kíván lépni. A szakmaiságot igazoló dokumentumok mellett persze elengedhetetlen a rátermettség, a kiváló emberismeret, a kapcsolatteremtő képesség, a bátorság, a gyors döntéshozatal, a diszkréció és a törvény tisztelete.
A magánnyomozók legfőbb tevékenysége a több tíz- és százmilliós biztosítási és gazdasági csalások felderítése, eltűnt személyek, tárgyak vagy éppen kétes eredetű cégek felkutatása, a házastársi hűtlenkedés leleplezése, s nem utolsósorban az ipari kémkedés feltárása, illetve a különféle szabadalmak védelemmel kapcsolatos garanciájának megteremtése.

Ezek is érdekelhetnek