Vérért verítékkel

Magasra csaptak az indulatok a szentesi vérellátó állomás körül. A megyei önkormányzat úgy véli, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) nyomást gyakorol, hogy a lestrapált állomást további egyezkedés nélkül vegyék át. Az OVSZ főigazgatója szerint a botránykeltés politikai célokat szolgál, az ügy - vihar a biliben.

Hazai életTanács Gábor2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Vérért verítékkel

Múlt hét szerdán Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy az OVSZ főigazgatója, Miskovits Eszter megtiltotta a vércsoport meghatározásához szükséges vizsgálatokat, illetve a vérválasztást a szentesi vérellátó állomáson. A megye szerint ezzel veszélybe sodorta a térségben élő százhúszezer ember ellátását azért, hogy a megye ne alkudozzon tovább arról, milyen feltételekkel veszi vissza a tőle 2000-ben átvett intézményt.
Hogy a történet érthetőbb legyen, tekintsük át egy kicsit, mi is a vérellátó állomás dolga. Egyrészt itt szervezik a véradást, majd megvizsgálják és szétporciózzák a levett vért. Ezek ellátásához fuziológus főorvosra van szükség. Ahol helyben végzik e tevékenységet, ott van egy esetleges operációhoz megfelelő vér; ahol nincs vizsgálat, oda más állomásról kell szállítani. A megye által fenntartott szentesi Dr. Bugyi István Kórház a feladatot el is látta 2000-ig - ekkor hozták létre az OVSZ-t. A vérellátás átalakítását egységes és hatékonyabb szervezetben képzelte el az akkori egészségügyi vezetés. (Más kérdés, hogy a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, Simicz József szerint akkor is csak a jól működő állomásokat vették át: Csongrád megyében a szentesit igen,  de a makóit nem, azt meghagyták a megyének.) A szentesi állomást - így a közgyűlés - jó állapotban, jó műszerekkel adták át, a városban volt elegendő véradó. Ma kevés a levett vér, a személyzet drága, munkaerejük nincs kihasználva, azaz az állomást nem éri meg fenntartani, hiszen az Országos Egészségügyi Pénztár a vér után fizet. Simiczék szerint az OVSZ már szabadulna az állomástól, a tevékenységet lepasszolná a megyének, amelynek a törvény szerint muszáj azt átvállalnia. A megye viszont tovább egyezkedne a feltételekről: olyan állapotban szeretné visszakapni az állomást, amilyenben átadta.
Botrányt okozott, hogy az OVSZ írt egy szerződéstervezetet a megyének, amelyet az elfogadhatatlannak ítélt. Erre április 17-én kaptak egy faxot, amely szerint az OVSZ megtiltja "a közgyűlési döntésig, illetve az azt követő feladatátvételig a Szentesi Területi Vérellátóban történő vércsoport-meghatározásokat és vérválasztáshoz kapcsolódó vizsgálatokat". Ezt a megye zsarolásként értelmezte: vegyék át az állomást, ahogy van, mert az OVSZ a feladatokat nem fogja ellátni.
Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója szerint ő nem azt írta, hogy holnaptól nem lesz ellátás. Mint mondja, a felelősség egyelőre rájuk hárul, aki ebben a helyzetben megtiltja a vérválasztást, az nem épeszű, "olyan madár nincs". Azt írta, hogy júniustól nem tudja ellátni a feladatot, a megye közgyűlése sokadszorra sem hozott döntést, a fuziológus orvos szerződése lejárt, nélküle pedig nincs joguk folytatni a munkát. Most egy székesfehérvári orvosuk látja el a feladatot. Az eszközpark elöregedését cáfolta: vettek új műszereket és számítógépeket is - bár vannak eszközök, amelyeket már nem használnak. Hozzáfűzte: az OVSZ-nek más megyével harmonikus a kapcsolata, csak Csongráddal nem.
A problémát nem sikerült végleg megoldani május 17-én sem, amikor az addig csak üzengető felek végre egy asztalhoz ültek. A tárgyalások május 23-án Budapesten folytatódtak, a vérellátó átvételét valószínűleg június 29­i közgyűlésén szentesíti a Csongrád Megyei Közgyűlés.

Ezek is érdekelhetnek