Kalapból alapba vándorol a pénz

Szeptember 1-jétől a bankban tartott megtakarításainkat 20 százalék kamatadó terheli, melynek elkerülésére hirdetések tucatjai ajánlanak lehetőségeket. Mennyire lehet ezeknek hinni? Mit ajánl a szakember, Vizkeleti Sándor, egy jelentékeny befektetési alapkezelő, a Pioneer Investments vezérigazgatója, a Budapesti Értéktőzsde Felügyelőbizottságának tagja?

Hazai életKálmán Zsuzsa2006. 08. 25. péntek2006. 08. 25.
Kalapból alapba vándorol a pénz

- Jó ötlet azonnal lekötni a betétünket, feltéve, ha van?
- Ha szeptember 1-jéig teszik, akkor igen. De a nagy kérdés az, mi lesz utána. Örökre nem lehet semmit lekötni. Előbb-utóbb adót kell fizetni a kamatok után. Ez egész Európában előírás. Magyarországon a legkedveltebb takarékoskodási forma az, hogy az emberek 1-2-3 hónapra lekötik a pénzüket. Ez szeptember elseje után mondjuk 5 százalék kamat helyett már csak 4 százalékot jelent.
- De jó hír, hogy ezt a bankok automatikusan levonják, tehát nem nekünk kell majd adóíveket kitölteni, adminisztrálni.
- Persze, de a veszteség akkor is egy százalék, ami például egymillió forint lekötése esetén már évi tízezer forint.
- A bankok nagy része most hosszú távú lekötéseket ajánl, elég magas kamatot ígérve. Így is megúszhatjuk az adózást?
- Igen, de hangsúlyozom, örökre nem tudja lekötni a pénzét. Ellenben van egy sor olyan takarékoskodási forma, amely kevéssé ismert, és legalább olyan hozamokat biztosít, ha nem nagyobbakat, mint a betétlekötések. Ezek a befektetési alapok, melyeknek sok-sok előnye van a betétekkel szemben.
- Ezzel nem esünk valamilyen termék reklámozásának bűnébe?
- Nem, egy műfajt szeretnék ajánlani, teljesen mindegy, ki melyik bankba tér be vásárolni. A nyílt végű befektetési alapnak óriási előnye, hogy nemcsak egy adott periódusra szól, hanem addig, ameddig az ügyfél abban szeretné tartani a pénzét. Ezzel szemben, ha bankbetétben most azonnal lekötök 200 ezer forintot akár egy évre is, ahhoz nem nyúlhatok hozzá. A kamatadót lehet, hogy elkerülöm, de a pénzem befagyott, s a lekötés - mint említettem - egyszer lejár. A befektetési alap azonban nem jár le, csak amikor a befektető eladja a befektetési jegyeit. Ezeket, ha akarja, bármelyik banki napon visszaválthatja. Tehát ha 200 ezer forintot elhelyezett egy alapban, de hirtelen szeretne valamit vásárolni, és szüksége van pénzre, akkor kivesz belőle annyit, amennyi szükséges, a többi pedig bent marad, s fial tovább.
- Ebben az esetben mi történik a pénzünkkel?
- Ezt úgy kell elképzelni, mint egy nagy kalapot. Ön is, én is befizetjük a magunk pénzét, amiben egyébként nincs alsó határ. Ezt a több helyről befizetett pénzt az alapkezelő egyben fekteti be változatos módon: állampapírokat, kincstárjegyeket vesz rajta, amelyeknek visszafizetése államilag garantált, vagy ingatlanba fekteti, ami alacsony kockázatot jelent, esetleg a tőzsdére viszi, ami már kockázatosabb, de a hozam is nagyobb. A befektetésnek fix jutaléka van, például a mi CA Pénzpiaci Alapunk esetében 500 forint. Nem egy vagyon, miközben 5-6 százalékos hozamot könyvelhetünk el.
- Ki dönti el, hogy ha van, tegyük fel, kétszázezer forintom, milyen alapba kerüljön?
- Ön dönti el, de a bank segít. Ezért tanácsolom mindenkinek, hogy még augusztusban menjen be valamelyik bankba, s kérjen ajánlatokat a befektetési alapokról, amelyek kamatadómentes hozamot fognak biztosítani. A bankokban az ön természetének és pénzfelhasználási terveinek megfelelően fogják elkészíteni a portfóliót, vagyis a pénzének felosztását különböző befektetési formák között.
- Mi köze ennek az én természetemhez?
- Ha ön aggódóbb alkat, akkor nyilván olyan befektetési alapba érdemes a pénzét tenni, amely kisebb kockázattal jár. Ha tudja, hogy belátható időn belül fel szeretné használni a pénzét, akkor inkább pénzpiaci alapba helyezze azt. Hosszabb távra érdemes ingatlanalapot vagy részvényalapot is választani. A tőzsdére az küldje a pénzét, aki nem esik pánikba, ha rövid távon csökken a befektetési jegyének értéke, s van türelme kivárni, hogy nagyobb hozamokat eredményezzen. Ezeket a pszichológiai tényezőket és pénzfelhasználási terveket beszélik át önnel, amikor bemegy érdeklődni és ajánlatokat kérni.
- A pénzügyi befektetésekről az átlagembernek milliók, ha nem százmilliók jutnak az eszébe. Nem "ciki" bemenni, s azt mondani, van százezer forintom, szeretnék befektetési alapokról érdeklődni?
- Egyáltalán nem.  Éles a verseny a bankok között, s a tapasztalat az, hogy a lakossági, illetve a kis- és középvállalkozási üzletág az, amelyben a bankok növekedést tudnak elérni. Nincs kis ügyfél, csupán ügyfél van. Nem véletlenül nyílnak egyre-másra a fiókok. Ne legyen kisebbségi érzése, bármennyi megtakarított pénze van is, menjen be nyugodtan. Érdeklődjön a lehetőségeiről, így a befektetési alapokról is, mert ma azok tűnnek az egyik legjobb megtakarítási formának.
- Sokan, már akiknek pénzük van, úgy gondolják, vesznek inkább egy kisebb ingatlant, az tartja az árát, nem bukhatnak vele.
- Valóban, de arra nem gondolnak, hogy a pénzük csak áll egy ingatlanban, miközben máshol fialhatna is. Arról nem is beszélve, hogy nem fér hozzá a pénzhez, csak ha eladja az ingatlant. Egy pénzpiaci alap pedig több hozamot jelenthet, s mint említettük, bármikor ki is vehet pénzéből, ha szükséges, és, nem utolsósorban, nincs akkora fenntartási költsége sem.

Ezek is érdekelhetnek