Kiskapuk kamatadó ellen

Törvényes kiskapukat kínálnak a bankok ügyfeleiknek a szeptember 1-jétől életbe lépő, húszszázalékos kamatadó fizetésének elkerülésére. Sok-sok új befektetési ajánlat közül válogathatnak augusztus végéig azok, akik szeretnék megspórolni - legalábbis egy ideig - a megtakarításokra kirótt adót.

Hazai életPintér Csilla2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Kiskapuk kamatadó ellen

A biztosítók szintén ráhajtottak az utóbbi napokban: sorra alakítanak ki többnyire minimális biztosítási résszel kombinált megtakarítási formákat, amelyek lényegében pénzbetétnek tekinthetők, de a biztosítási rész miatt a kamatadó nem vonatkozik rájuk. De csak az augusztus végéig megkötött szerződésekre vonatkozik e kedvezmény.
A takarékoskodó családokban sokan töprengtek mostanában azon, hogy kivegyék, vagy bent hagyják továbbra is a többnyire hosszú éveken át, nehezen megspórolt forintjaikat a bankjukban a szeptember 1-jétől aktuális kamatadó bevezetése miatt. A tanácstalanoknak némi megkönnyebbülést hozhat, hogy a pénzintézetek egyre-másra jelennek meg olyan új belefektetési ajánlatokkal, amelyekkel egy darabig elodázható a kamatadó fizetése. Jóllehet nem sok idő maradt a tétovázásra, hiszen augusztus utolsó napjáig választani kell a kínálatból. Az új adótörvény értelmében ugyanis nem terheli majd adó a szeptember 1-je előtt vásárolt, kamat jellegű jövedelemmel járó befektetést.
A bankok elsősorban hosszú távú megtakarításokat ajánlanak ügyfeleiknek, mivel azokkal lehet legtovább elkerülni a hozamra kivetett adót. Az adómentesség feltétele azonban, hogy a befektetést "pihentetni" kell, vagyis nem szabad hozzányúlni a futamidő alatt, mert ellenkező esetben adókötelessé válik a hozama. Mivel a nyílt végű befektetési jegyek határozatlan időre szólnak, az utánuk járó kamatadót akár tíz évig megúszhatja az ember. Igaz, azok hozamához csak visszaváltáskor lehet majd hozzájutni. Akciós kamatfeltételek mellett egy, kettő, három, öt vagy akár tíz évre is leköthetők a hagyományos betétek a pénzintézeteknél.
Fix kamatozású jelzáloglevelek szintén jegyezhetők kettő, öt és tíz év futamidőre, az utánuk járó hozamhoz a lejáratkor egy összegben lehet majd hozzájutni. Akik vállalják a kockázatot, azok választhatnak a piaci folyamatok függvényében változó hozamú befektetési alapok közül is. A pénzintézetek kínálnak még egyebek mellett magas kamatozású kötvényt is ügyfeleiknek a szeptember 1-jétől életbe lépő kamatadó megfizetésének elodázására.

Ezek is érdekelhetnek