Madárkórház Hortobágyon

Egy évvel ezelőtt a pénztelenség miatt, több más hazai madárkórházhoz hasonlóan, a Hortobágyi Madárkórház Alapítványt is a bezárás réme fenyegette. Egy hét múlva, a lebontott rozoga épület helyén, itt adják át Európa első Madárparkját, melynek szerves része lesz a gyógyító részleg.

Hazai életBalogh Mária2006. 08. 25. péntek2006. 08. 25.
Madárkórház Hortobágyon

A hortobágyi hídi vásár terében, egyhektáros területen épülő ökoturisztikai látványosság a tervek szerint szeptember 2-tól fogadja a látogatókat. A Hortobágyi Madárház Alapítvány, mely 1999-ben kezdte meg működését, mintegy 180 millió forintból építi fel a hazánkban és Európában is egyedülálló Madárparkját a hozzátartozó látogatóházzal és látványkórházzal. A beruházáshoz 178 millió forintot az Európai Uniótól, pályázat útján nyert az alapítvány. A hiányzó részt az állam segítségével és saját forrásból fedezi a hajdúsági madárkórház - tudtuk meg Déri János állatorvostól, a létesítmény vezetőjétől, aki beszámolt arról is, hogy a Madárpark különlegessége az a látványkórház lesz, amelyben az érdeklődők hangszigetelt, fóliázott ablakok mögül, a gyógyítandó állatokat és az orvosokat nem zavarva, észrevétlenül szemlélhetik az ott folyó orvosi tevékenységet. A korábbi, igen rossz körülmények között működő épületben évente több mint 200-300 vándor- és vadmadarat gyógyítottak, s közülük mintegy százat épségben szabadon is engedtek. A régóta dédelgetett terv valóra válása után az új helyen akár háromszor ennyi madarat is kezelhetnek a szakemberek a jövőben. Az új létesítményben a vizsgálók mellett labor, röntgen, műtő és betegpihentető helyiségek is lesznek, melyeket figyelőkamerákkal szerelnek fel. A látogatók nemcsak közvetlen szemlélői lehetnek az állatkórházban történő eseményeknek, de egy élethű madármentő kiállítás révén figyelemmel kísérhetik az itt található szárnyasok megmentésének körülményeit és sorsuk további alakulását. Mindezt a pusztai, erdei, vízi és emberi környezetre kivetítve, felhívva a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek az év folyamán leselkednek a Hortobágyon fellelhető ritka és védett madarakra.
Az új létesítményben egy 50×25 méteres madárröpdét is kialakítanak, ahol a gyógyulófélben lévő madarak gyakorolhatják a repülést. A Madárpark bemutatókertjében a gyerekek örömére egy fa játszótér épül, mely valódi népművészeti alkotásnak számít. Látható lesz egy tórendszer is, ahol a gyógyuló vízimadarakat természetes élőhelyükhöz hasonló körülmények közt figyelhetik majd.
A látogatóknak nem kell attól tartaniuk, hogy valamilyen madárkórral megfertőződnek. A Madárpark ugyanis nem is működhetne, ha nem felelne meg az állat-egészségügyi előírásoknak. Sokakban persze felmerül az a kérdés is: miként lehetséges, hogy az egyik madárkórház 180 millió forintot nyer pályázati úton, míg a legtöbbjüket, köztük a Kis-Balatonnál található fenékpusztait, pár hónapja még a bezárás réme fenyegette. Déri János állatorvostól megtudtuk, tavaly az adók egy százalékából tudta munkáját végezni a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány is. A fenékpusztai madármentőhellyel kapcsolatosan azt mondta: március környékén ott is az volt a legfőbb gond, hogy minimálisra csökkent a gyógyuló állatok eledeléül szolgáló táplálék. Ez pedig épp abban az időben történt, amikor megtalálták az első madárinfluenzával fertőzött szárnyast Magyarországon. Az ezt követően hozott szigorú intézkedések miatt viszont már egyetlen keltetőtelep sem szállíthatott a madárbetegeknek elhullott naposcsibét. Információink szerint a végleges bezárást idáig minden madárkórház megúszta hazánkban.

Ezek is érdekelhetnek