Kakukkfiókák

Újra csak meglelték a kiskaput a kisebbségi önkormányzati választásokon indulók. A román jelöltek közé amolyan "kakukkfiókák" férkőztek, nyilatkozta lapunknak Méhkerék első embere. Polgármesteri székért ma többen tolonganak, mint négy évvel ezelőtt.

Hazai életCsászár Jenő2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Kakukkfiókák

Október elsején ugyan megváltozott feltételekkel tartják a - hazánkban a negyedik - kisebbségi önkormányzati választásokat, ám, úgy tűnik, sokan továbbra is "üzletet" látnak az indulásban. Idén csak az vehet részt a nemzetiségi vezetők megválasztásában, akit felvettek a névjegyzékbe. Számuk kétszázezer. A jelöltek csak valamelyik kisebbségi szervezet színeiben indulhattak, ám ez sem akadályozta meg a "kakukkfiókák" megjelenését.
- A jelenlegi törvény beengedi azokat, akik nem közülünk valók, csak üzletet látnak a kisebbségi választásokban - véli Martin Tivadar, a Magyarországi Románok koalíciójának elnöke, a nyolcvan százalékban románok lakta Méhkerék polgármestere. (Aki egyébként négy versenytárssal indul a faluvezető székéért.)
Azt ugyanis senki sem ellenőrzi, hogy valós adatokat állít-e az a polgár, aki magát valamely nemzetiséghez tartozónak vallja. Így a fővárosban és vidéken több más származású személy is felvetette magát egy román kisebbségi szervezet listájára. Kedvezett a visszaéléseknek, hogy a magát nemzetiséginek valló nemcsak a lakhelyén jelentkezhetett, így nehéz volt cáfolni a közösséghez tartozást. Emiatt előfordulhat, hogy egy románnak bejegyzett szervezet - melynek legtöbb tagja a nyelvet és a kultúrát nem ismeri, és cigány vagy magyar származású - végül többségbe kerülhet a románok közgyűlésében. Sérelmeikkel ezért az ombudsmanhoz fordultak - tudtuk meg Martin Tivadartól. Az "álrománok" beszivárgása ellen tiltakozott a Fővárosi Román Ortodox Nők Egyesülete is.
- Nálunk nemhogy "kakukkfiókák" nincsenek, de jóval többen beszélik a szlovák nyelvet, mint ahányan feliratkoztak a választói jegyzékre - állítja viszont Stuller András, Mátraszentimre első embere. A településbokor négyszázötven választópolgárából nyolcvanhatan vallották magukat szlováknak, ők szavaznak a hét jelöltről, akikből összeáll az ötfős testület. Az "ország tetején" a feliratok kétnyelvűek, s a helyi iskolában még azok a kisdiákok is szorgalmasan tanulják a szlovákot, akiknek nem ez az anyanyelvük.
Az Országos Választási Iroda adatai szerint 1441 településen tizenhatezer kisebbségi száll versenybe: tízezren cigányok, kétezernégyszázan németek, mintegy hétszázan szlovákok, a legkevesebb a szlovének közül került ki. A legtöbb kisebbségi jelöltet a Lungo Drom állította, őket követik a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma jelöltjei. Az indulók javarészt 30-50 év közöttiek, másfélszer több köztük a férfi, mint a nő.

Jelöltek kerestetnek
A néhány nappal ezelőtti sajtóhírekből még úgy tűnt, több száz hazai helység árválkodik polgármesterjelölt nélkül. Lapzártánk idejére azonban már kiderült: míg 2002-ben 8276-en indultak, a keddi adatok szerint 2006-ban 3174 településen már 8609 polgármesterjelölt szállt ringbe. Azokban a falvakban, ahol négy éve nem akadt jelentkező, s ezért 2003-ban időközi választásokat kellett tartani, most nem marad üresen a poszt. Ilyen például a Vas megyei Kőszegszerdahely és Sorkifalud, ahol most ketten, vagy a Győr-Moson-Sopron megyei Táp és Dőr, ahol hárman is pályáznak a címre.
Némelyütt egyenesen "tolonganak" a faluvezető székéért. A Győrhöz közeli, repteréről ismert Péren kilencen szálltak versenybe, miután a jelenlegi polgármester bejelentette, hogy nyugdíjba vonul - tudtuk meg Varga Lajos jegyzőtől. A főállású polgármesteri szék annak ellenére vonzó, hogy a 2400 lelkes település veszteségesen gazdálkodik és önhibáján kívül hátrányos helyzetű. Az egy főre jutó jelöltek száma valószínűleg Bakonygyiróton a legmagasabb: a százhatvanhetes lélekszámú bakonyalji falucskában öten szeretnék elnyerni a mintegy nyolcvanezer forint tiszteletdíjjal járó faluvezetői posztot.
Az átlagos polgármesterjelöltek 41-60 év közöttiek, függetlenek, s négyszer több a férfi, mint a nő. Akad köztük egy nyolcvanévesnél idősebb is.

Ezek is érdekelhetnek