Megégette kezét a tűzoltó

Keserű fintora a sorsnak: miközben egy ország gyászolta a három hősi halált halt fiatal budapesti tűzoltót, akik életüket áldozták hivatásukért, napvilágot látott a hír, hogy korrupció gyanújával őrizetbe vették a kazincbarcikai tűzoltóság egyik vezető beosztású tisztjét.

Hazai életKeresztény Gabriella2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Megégette kezét a tűzoltó

Ha az ellene felhozott vesztegetési vád igaz, a közmegbecsülésnek örvendő lánglovagok egyik - mellesleg szintén fiatal, 29 éves - borsodi tagja éppenséggel nem áldozatot hozott hivatásáért, hanem visszaélt vele. Az ügyben egyébként nincs szó a tragédia és egy feltételezett bűncselekmény szerencsétlen egybeeséséről, a férfi őrizetbe vétele ugyanis még júliusban történt, ám az ügyészségi nyomozóhivatal eljárását valamilyen okból csak mostanában hozták nyilvánosságra.
Történt, hogy a város egyik átadás előtt álló kereskedelmi beruházásának tulajdonosa arról értesítette a rendőröket, hogy a tűzmegelőzési osztály vezetője pénzt kért a létesítmény tűzvédelmi engedélyeinek kiadásáért. Igazát bizonyítandó, miszerint a főnöki beosztású tűzoltó ajánlatot tett neki, hogy kétmillió forint "zsebbe fizetése" ellenében részéről rendben lesznek az épület tűzvédelmi szakhatósági papírjai, együttműködést javasolt a rendőröknek, amelyet azok elfogadtak. A korrupcióra szánt összeg bankóit a rendőrök darabonként megjelölték. Miután a pénz átadása után a kereskedő kijött a tűzoltó osztályvezető ajtaján, bekopogtattak hozzá a zsaruk, s kattant a bilincs.
A hírek szerint a beruházás szükséges tűzvédelmi szakhatósági engedélyezését akkor már többször is visszadobta a tűzoltóság osztályvezetője, ezzel igyekezvén nyomást gyakorolni a cégre, hogy fizessenek "kenőpénzt". Szóbeszéd tárgya az is, hogy a letartóztatott férfira már korábban felfigyeltek kollégái, s szerény fizetésű társaihoz képest drága öltözéke, "fennhéjázó" viselkedése, jómódra valló életvitele alapján gyanították, hogy valamilyen illegális forrásból jut pénzhez. Mindez persze irigységen alapuló fikció is lehet. A kötelességszegéssel és vesztegetéssel gyanúsított tűzoltó és jogi képviselője ugyanis állítják: valóban vittek pénzt az irodájába, ám nem vesztegetési céllal, hanem egy jövőbeni legális megbízási munka előlegeként, melyet a beruházó cég szakértője kínált fel számára. Annyiban érzi csak hibásnak magát, hogy az irodájában vette át ezt az összeget, amivel - úgymond - "alaptalanul csőbe húzták".
Tény, hogy a tűzoltók munkája nem csak az elharapózott lángok nem kevés veszéllyel járó eloltásából áll. A kérelmezők által gyakran indokolatlanul macerásnak tartott szakhatósági engedélyek kiadása is óriási felelősség, mivel az esetleges anyagi kár mellett emberéletek múlhatnak egy-egy döntésen. Nem véletlen, hogy ha valahol tűz üt ki, elsőként azt vizsgálják, megfelelt-e minden a tűzbiztonsági előírásoknak. Ennek híján kemény biztosítási milliók szállhatnak el a füstben, de nem marad el a szakhatóság felelősségre vonása sem. Tűzről ebben az esetben szerencsére nem kell beszélnünk. Csak egy magát vétlennek valló tűzoltóról, aki megégette a kezét, mert csőbe húzták. Az igazságot majd a bűnüldözési szakértők állapítják meg.

Ezek is érdekelhetnek