Utolsó vacsora a sörösüvegen

Felkelt a padlóról. Börtönévekkel a háta mögött, Stadler József másfél esztendő elteltével ismét sikeres vállalkozónak mondja magát. Solton nyitott áruházat.

Hazai életBorzák Tibor2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Utolsó vacsora a sörösüvegen

Már a börtönben tervezgette új életét. Stadler József három évet ült kétmilliárdos adócsalás és jogosulatlan áfa-visszaigénylés miatt (eredetileg tizenkét évet akartak a nyakába varrni). Néhány héttel szabadulása előtt fogadta lapunk munkatársát. Akkor már javában szervezte alapítványát, tervezte honlapját és üzleteiről gondolkodott. Stadlert megviselték a börtönévek, néhány betegséget is összeszedett, azonban határtalan derűjét, humorát és optimizmusát megőrizte. Máskülönben emberi roncsként jött volna ki. "A szabadság nagy dolog, nem fogok visszavágyódni a börtönbe" - mondta akkor. S ezt azóta is így gondolja.
- Nekem muszáj talpra állnom - jelenti ki Stadler. - Bizonyítanom kell az embereknek. Ezt el is várják tőlem. Halad fölöttem az idő, nem szeretnék többször padlóra kerülni.
Az akasztói vállalkozó 2005. január 23-án lépett ki a börtönkapun. Huszonkétezer forinttal szabadult.  Mindent a nulláról kellett újrakezdenie. Sokan elpártoltak mellőle a börtönévek alatt, élettársa még az elején otthagyta, gyerekeit ellene hangolta. Ám megjelent a színen egy tűzrőlpattant hölgy, Elvira, aki azóta is szereti és gondoskodik róla. Aztán egyre többen segítettek neki, lassacskán a régi cimborák is előkerülnek. Valahogy mégiscsak lett pénz, máskülönben nem tudta volna beindítani az üzletét. És újra ott látni Stadleren a súlyos aranygyűrűket, aranyláncokat és arany karkötőket. Ahogyan régen. Az ékszerek (is) túlélték hát a börtönt. Hogy miként, azt nem árulja el.
Az akasztói juhász, majd stadiontulajdonos Solt legszélén, hatalmas alapterületen nyitotta meg kereskedését, van üzlete Kaposváron és Szigetváron is. A Stadler Áruház egymillió darabos árukészlete német, angol és magyar termékekből áll. Főleg ruházati cikkeket lehet nála kapni, de kapósak a háztartási vegyszerek is. S mi lehetne más a márkanév, mint az üzletember vezetékneve. Valamennyi árcédulán ott a fényképe is, kacéran mosolyog a vevőre, a címkéken pedig a róla készült festmény a garancia. Külön termékcsalád született már. Elsőként a "Stadler-féle toilett-olaj" (nemes egyszerűséggel vécéolajként is emlegetik) került piacra. Aztán jött a mosogatószer, az üvegtisztító, a hideg zsíroldó, a folyékony szappan. Stadlernél a mosópor is Stadler (fékezett habzású és univerzális).
- Nem kevés pénzzel tartozik az adóhatóság, ez ügyben lassan befejeződik a perem - mondja Stadler. - Ha visszakapnám a vitatott áfaösszeget, hatalmas beruházásba kezdenék, egy áruházláncolatot építenék ki az országban. Régebben is apró lépésekkel fejlesztettem a birodalmamat, most sem történhet másképpen.
A főbejáratnál kartonszámra tornyosodik a Stadler sör. Németországban palackozzák. Minden egyes eladott flaska árából két forint támogatás megy egy futball utánpótláscsapatnak. A hátsó címkére felkerült Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festménye is: Stadler József fricskának szánta, emlékeztetve arra, hogy "jogosan" igényelte vissza utána az áfát, amiért aztán az adóhatóság csúfosan meghurcolta. Az Utolsó vacsora amatőr másolata tényleg létezik, ott látható a vállalkozó honlapján az árverésre bocsátott festmények között, melyeket Stadler udvari festő(nő)je készített.
- Az a szívemhez nőtt, már nem eladó - jegyzi meg Stadler.
Az áruház legnagyobb látványossága maga Stadler József. Sokan azért térnek be hozzá, hogy szemügyre vegyék, megszorítsák a kezét. Nincs semmi ámítás: teljes valójában előttük az az ember, akit annyiszor láttak a tévében, akiről naponta szóltak szalagcímek a bulvársajtóban. Ő meg mindenkire mosolyog, elbeszélget velük. Általában a kasszánál ül. Egy kockás füzetben vezeti az eladott termékeket és az értük beszedett összeget. Püföli a pénztárgépet egész nap. Csak ebédelni szalad fel délben a felső szinti magánbirodalmába. Este tízkor zár, utána még egy kicsit tévézik, majd beesik az ágyba.
Az üzlet tehát beindult. Azt is mondhatni: jól megy. Turistabuszok veszik célba a Stadler Áruházat, átutazó autósok parkolnak le az udvarban. Stadler József "nevezetesség" lett, amiből persze hasznot húz. Úgy érzi, sikerült talpra állnia. Búcsúzóul mindenkitől ezt kérdezi:
- Nem próbálja ki a Stadler-féle vécéolajat?
Mert arra mindenki esküszik.

Perek sorozata
Stadler József nagyösszegű kártérést követel a magyar államtól, értesüléseink szerint a bulvársajtóban megszellőztetett összeg (193 millió forint) sokszorosát. Kedden a Fővárosi Bíróságon elutasították a keresetét, ami ellen a vállalkozó ügyvédjeivel való egyeztetés után fellebbezést nyújt be, de arra is elszánt, hogy az ügyet elvigye a strasbourgi nemzetközi bíróságra. Stadler egyébként mostanában sűrűn járhat a bíróságra, ugyanis tíznél több kártérítési pert indított vagyona visszaszerzése érdekében.

Ezek is érdekelhetnek