1956

Fél évszázada annak, hogy az egyik faluban egy bajszos magyar üvegedényekbe kezdte áttöltögetni a már forrásban lévő mustot. Az így felszabadított hordót pedig kikénezte, forró vízzel öblögette, és amikor úgy látta, ennél tisztább már nem is lehet, beillesztette a dongába fúrt lyukba a tölcsért, majd megvágta fölötte a karját, hadd folyjon a piros vére, akár az oportó szőlő leve. És jöttek sorra a derék magyarok, és adták a vérüket, amíg meg nem telt a hordó. Akkor aztán szekérre rakták a százliterest, és vitték Pestre, mert hallották a rádióban a felhívást: aki tud, adjon vért, nagy szüksége van rá a sebesülteknek.

Hazai életAdonyi Sztancs János2006. 10. 20. péntek2006. 10. 20.
1956Hogy melyik faluban esett meg mindez, sejtelmünk sincs róla. Az is lehet, hogy az egész nem igaz, csak legenda - ám ezúttal lényegtelen a tényszerűség. Maga a történet a lényeges, az, hogy egyáltalán létezik ilyen történet, amely olyan szép, mint a legszebb gondolat.Vannak ugyanis történetek, és vannak gondolatok, amelyekben megmutathatja értékeit, kifejezheti magát egy egész nép. A hordó vér esete ilyen. És ide tartozik még az is, amit egy Nyugatra menekült férfitól hallhattunk: igen, ő odavágta a Molotov-koktélokat a szovjet tankokhoz, de azóta is minden este imádkozik az ottpusztult tatárképű "orosz" kiskatonák lelki üdvéért.
Nézegetjük a forradalom idején készült fényképeket - ezek tényleg nagyszerű dokumentumok, dolgozhatnak velük a történészek. Jelentős tömeg tüntet egy faluban, önkéntesek gyülekeznek a környékről a vasútnál, Sztálinból csak a csizmája maradt...Azért persze tudjuk, hogy a fotók önmagukban keveset jelentenek. Mert mit tudnának például megmutatni a hordó vér történetéből? Talán csak a jó szándékú magyarok csalódottságát, amiért az orvosok nem tudnak mit kezdeni egy hordónyi kevert, alvadt vérrel. Ez esetben a megindult néplélek és a fénykép adta tárgyilagosság együtt fejezne ki valamit. Valamit, amit néha úgy nevezünk: magyarság; néha úgy, hogy történelem; néha meg: '56.


Ezek is érdekelhetnek