Igazgyöngy a képernyő helyett

Színes kendők, rúzsok az asztalon. Aki betér Endrei Judit stúdiójába, tippet kaphat, milyen hajfestéket válasszon. Ám az is számíthat jó tanácsra, aki azért keresi meg a volt televíziós műsorvezetőt, mert úgy érzi, széthullott az élete. Judit kipróbálta, milyen padlóra kerülni.

Hazai életCsászár Jenő2006. 10. 13. péntek2006. 10. 13.
Igazgyöngy a képernyő helyett

Amint megszólal, köré képzelem a képernyőt. Hiába, úgy szoktam meg. Huszonöt évig vele keltek, feküdtek a tévénézők. Aztán jött egy pocsék év: 1998.
- Azt vettem észre, hogy légüres térbe kerültem, sorra szűntek meg a műsoraim, s nem kaptam újabb felkéréseket - idézi a mélypontot Endrei Judit. - Méltatlan helyzetbe kerültem, s az volt a kérdés, van-e erőm dönteni. Volt. Eljöttem. Nem éltem meg mély drámaként, hogy soha többé nem leszek képernyőn, de hiányzott a csapat, a közös alkotás - vallja be.
Lehuppant ugyan a földre, de volt ereje felállni. Szentendrén, ahol családjával él, gasztronómiai rendezvényeket, hölgyfesztivált szervezett, máskor meg amfiteátrumot a skanzenben. Hamarosan könyvírásba fogott, így született meg az ezredvégi kaleidoszkópja, majd saját kiadót alapított. Ma már a sokadik kötetet jelentetik meg (most éppen egy lelket erősítő aforizmagyűjteményt adtak nyomdába).
Amikor a könyvbemutatókkal járták az országot, azt tapasztalták, hogy jobbára a négy fal közül kiszabaduló kismamák, feltöltődésre vágyó középkorú asszonyok jönnek el. A kultúrházak, könyvtárak kis termeiben jobbára nagy beszélgetésbe fordultak az esték, mindenki kiöntötte a lelkét. Így született az ötlet.
Idén tavasszal megalapították a Perla Stúdiót. Azok számára, akiknek teljes újjáépítésre szorul az élete, meg azoknak is, akiknek elég egy kis renoválás, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. Sajnos legtöbbeknek nem hozza meg az áhított harmóniát, ha pusztán lecserélnek egy megunt rúzst. Az ember nem ússza meg, hogy merészen belebámuljon a tükörbe, és szembesüljön önmagával. Csak ezután következhet az önépítés.
A "női energiaközpont" a pesti belváros egy körfolyós bérházában működik. Ám olykor tájolnak is - tartottak már klubot Debrecenben, és szívesen járnának többet vidékre. Mivel a testvérek összekapaszkodtak a bajban, a szakértők csapatát erősíti Judit húga, Erika, aki szintén itt ül az asztalnál - a rúzskupac másik oldalán. Mindketten állítják: nem történik itt semmi boszorkányos hókuszpókusz. Na jó, akad egy kis nemeskőgyógyászat, némi grafológia meg taoista számmisztika, de az erőt a változáshoz mindenki magából meríti.
Kurdics Erika elsősorban álláskeresési praktikákban jártas (egy időben fejvadászattal foglalkozott). Saját tapasztalatból állítja: ne féljünk a váltástól, hiszen testileg-lelkileg tönkremehetünk bele, ha olyan munkát végzünk, amit utálunk. Nem arra biztat persze, hogy azonnal olvassunk be a főnöknek, s vágjuk be magunk mögött az ajtót. Ám ne féljünk új lehetőségek után nézni. Akit pedig kirúgtak, adjon magának egy évet, hogy újra megtalálja a helyét. Megesik, hogy az állástalan megadja magát, és mély depresszióba süllyed, de akinek családja van, nem engedheti meg magának ezt a luxust.
Mit tegyen egy bankár asszony, aki döbbenten észlel magán újabb és újabb férfias tulajdonságokat? Mihez kezdjen magával a pedagógus, aki úgy érzi, hogy belemerevedett a tanórák egyforma rendjébe? Merre lépjen az altatóorvos, aki imádja a hivatását, ám nem tudja eltartani a három gyerekét? Ehhez hasonló feladványokat próbálnak megválaszolni a perlások.
A nőknek azért kell kivívniuk az egyenjogúságot, hogy a világ másik felének, a férfiaknak is jobb legyen - idéz Endrei Judit egy csaknem százesztendős mondást. Már csak azért is, hogy tisztázzuk: nem holmi feminista felindulásból toborozták a stúdió csapatát. Az egykori televíziós párkapcsolatban él, két lányt nevel, mégis úgy gondolja: a férfi és a nő valószínűleg sohasem fog egyetérteni egymással, hiszen más-más anyagból gyúrták őket.
Ha egy férjnek esze van, örül neki, hogyha a felesége időnként "ellóg" egy kicsit ápolgatni a testét-lelkét - állítja az egykori népszerű tévés. Sőt, mostanában olyan kurzust indít, amely arra okítja a családanyákat, hogyan szervezzék meg például a karácsonyt, hogy az ne csupán a készülődés hajszája meg a menetrendszerűen bekövetkező ünnepi összeveszés jegyében alakuljon.
S hogy miért éppen Perla a stúdió neve, arról Judit ezt meséli:
- A perla szó gyöngyöt jelent. Olvastam egyszer egy szép történetet. Egy öreg szerzetes nekivágott a világnak, s a nehéz, küzdelmes útján nem más védelmezte, mint egyetlen szem igazgyöngy. Mi más lett volna az, mint a szeretet jelképe. Aki elindul a maga útján, ennél jobbat nem is tehet a tarisznyájába.

Színdinamika
A hölgyek néha fogós kérdésekkel találják szembe magukat.  Mondjuk azzal, hogy milyen hajfestéket válasszon az ember lánya, vagy milyen sállal emelje ki a szeme színét. Az árnyalatok és stílusok tudora Pirityi Éva, aki - nem is hinnénk, hogy van ilyen - a műszaki egyetemen tanulta a színdinamikát. Nem csoda, hogy rögtön észreveszi, ha valaki hibázik (magam például élénkítő tónusok helyett aznap olajzöld felsővel sápasztottam az arcom).
Éva régen divatbemutatókat szervezett, majd egy csaknem végzetes betegségen és családi tragédiák során vergődött át odáig, hogy ismét színesben láthassa a világot. A tanácstalanoktól azt szokta kérni, hozzák magukkal a kedvenc ruháikat meg néhány olyan göncöt, ami divatos ugyan, de sehogy sem akaródzik felvenniük. Nem ritka, hogy valaki degeszre tömött bőrönddel érkezik... Apróbb válságokból az ilyen, önbizalom-erősítő bíbelődés is kihúzhatja a szebbik nem képviselőit.

Ezek is érdekelhetnek