Ellenőrök a vendéglőkben

Hazai életPintér Csilla2007. 01. 19. péntek2007. 01. 19.
Ellenőrök a vendéglőkben

Mint az elmúlt hetekben kiderült, volt foganatja az összehangolt élelmiszer-ellenőrzéseknek. Amikor Süth Miklós országos főállatorvos a múlt év novemberében kijelentette: "A jókor időzített ellenőrzésekkel súlyos csapás mérhető a fogyasztók biztonságát veszélyeztetőkre és azokra, akik semmibe veszik a tisztességes versenyt", mi, fogyasztók még csak nem is sejtettük, hogy némely cégek mit akartak megetetni velünk. Ma már tudjuk. A büdös húsok és húskészítmények összeszedegetésén is túltéve az ellenőrök rábukkantak például olyan élelmiszerekre is, amelyek szavatossági ideje már több éve lejárt. A csaknem két hónapig tartó, összehangolt vizsgálatok során akadt fenn a hálón a törökbálinti telephelyű M. E. G. A. cégcsoport is, amely több száz tonna, lejárt szavatosságú élelmiszert hozott forgalomba átcímkézéssel. Vagyis a szavatosság meghamisításával. A boltokból ezért kivontak négyszáznál több terméket. A cég valamennyi nagy hazai lánc összesen több mint ezerkettőszáz üzletébe szállított.
Emlékeztetőül néhány adalék: tavaly novemberben az ellenőrök egy hét alatt négy tonna romlott, lejárt szavatosságú, illetve bizonytalan eredetű húst és húskészítményt foglaltak le négy fővárosi piacon. Az egyik helyen hat vállalkozónál 3,2 tonna romlott árut vontak ki a forgalomból, ám a boltosok egy része nem tanult a kárából, mert a pár nap múlva visszatérő ellenőrök ismét találtak náluk 1,5 tonnányi kifogásolt terméket.
Másutt négy mázsa, részben büdös húst és húskészítményt koboztak el és adtak át megsemmisítésre.  Egy Bács-Kiskun megyei illegális húsfeldolgozó üzemben öt tonna baromfihús és nagy mennyiségű tojáspor-hamisítvány forgalmazásának vették elejét. Egy kétes higiéniájú budafoki raktárban 15 tonna átcímkézésre váró baromfihúst, 1,5 tonna illegálisan hazánkba került kínai rizst és fűszerek, kagylók, rákok, halak tömegét találták. És, sajnos, még hosszan lehetne sorolni a tényeket.
Azt még nem tudni pontosan, hogy a szakemberek összesen mekkora mennyiségű élelmiszert parancsoltak le a boltok polcairól-pultjairól vagy semmisíttettek meg az akció idején. Annyi már most ismert, hogy a novemberben vizsgált tizenötezer fölötti tétel három százalékában találtak kifogásolnivalót. A hatóságok csaknem 23 millió forint mértékben minőségvédelmi bírságot szabtak ki különféle szabálytalanságokért, mintegy 18 tonna élelmiszert zároltak vagy átadtak megsemmisítésre.
A górcső alá került, főként import zöldség- és gyümölcsfélékkel is sok baj volt: több mint tíz százaléka tartalmazott valamilyen - a megengedettnél több - szermaradványt. (Például gombaölő szert találtak import csemegeszőlőben.)
Ahogy tavaly karácsony előtt, az állat-egészségügyi szolgálat munkatársai idén sem bíznak semmit a véletlenre, vizsgálják az élelmiszerlánc egészét a termőföldtől a fogyasztó asztaláig. Mint ígérik, ott lesznek minden kilométerkőnél.
A raktárak, a piacok, az üzletek után az éttermekben és a közétkeztetésben végeznek a jövőben sorozatos ellenőrzéseket. Vizsgálják például a konyhákra beszállított, elraktározott alapanyagokat. Papírokkal kell bizonyítani azok származását, folyamatosan vezetett jegyzőkönyvekkel a raktározás-tárolás körülményeit és természetesen az ételek elkészítésének menetét is. A főállatorvos elmondta, hogy a hulladékkezelést a jövőben szintén fokozottan ellenőrzik. A romlott termékek megsemmisítésének vizsgálatával ki akarják zárni az esetleges átcímkézés-átcsomagolás lehetőségét. (A forgalomból kivont és ténylegesen megsemmisített áru már senkit nem csábíthat csalásra, a szavatossági idő meghamisítására.) Az élelmiszer-biztonsági ellenőrök munkájuk során továbbra is szorosan együttműködnek a hatóságokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek