Iskola a jövőnek Kartalon

Hazai életKálmán Zsuzsa2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Iskola a jövőnek Kartalon

A XXI. század Magyarországa piacképes tudású, kreatív, harmonikus, a haladást előmozdító emberfőkkel fejlődhet. Az oktatásnak szerintünk ezt és a gyereket kell szolgálnia - vallja Kovács László, Kartal világjárt polgármestere. - A legjobb befektetés az iskola, a tudás és a gyerekek. A jövő iskolája, mely Kartalon már jelen idő - mondja a polgármester -, több mint iskola. Tudásközpont, életmódcentrum, a közösségépítés egyik színtere, befektetés, a település fejlődésének, megtartó képességének záloga.
A pályázatot, melyen az iskolaépítésre felhasznált több mint hatszázmillió forintot nyerték, három éve készítették elő. Jó szakemberek kellenek hozzá, s ha helyben nem lennének ilyenek, nem szégyen segítségül hívni a legjobbakat bárhonnan.
Kartal fejlődni akar. Az iskola után most a faluközpont, a könyvtár, a művelődési ház következik, méghozzá úgy, hogy ezek bevételt is termeljenek a településnek. Megépítik a postahivatalt, irodákat húznak fel, s bérbe adják a postának, illetve a helyi vállalkozóknak. Ezzel fejlesztik a helyi vállalkozásokat, de bevételre is szert tesznek. Kovács László szerint - aki Svájcból jött haza szülőfalujába polgármesternek, sok jó példát magával hozva - talán az a legfontosabb, hogy innovatív, kreatív, felkészült emberekkel kell dolgozni. Helyben sokan vannak ilyenek. Amire meg nem találnak Kartalon szakembert, hoznak máshonnan. Az lesz sikeres, aki időben felismeri, milyen játékszabályok szerint működik Európa, s benne ma már mi is - árulja el a siker egyik titkát a polgármester.
Sok településen panaszkodnak a megosztottságra, ami fékezi a fejlődést. Kartalon a település fejlesztési irányaiban meg tudtak egyezni. Voltak persze viták, ami szükséges, mert segít kiérlelni a legjobb ötleteket. Politikai viszályok nem akadályozzák Kartal épülését. S talán ez a legfontosabb garancia a fejlődésre.

Ezek is érdekelhetnek