Működőképes és eladó a Zalabaromfi

Hazai életBozsér Erzsébet2007. 03. 02. péntek2007. 03. 02.
Működőképes és eladó a Zalabaromfi

A történet már-már egyedülálló: példátlan összefogással sikerült megakasztani a meglódult szekeret. A termelői kör egyik harcos képviselője, Kiss Imre, a tüskeszentpéteri Zala-Cereália Kft. ügyvezetője, aki baromfitermelőként és takarmány-előállítóként is érdekelt az üzem megmaradásában, elmondta, hatalmas erőfeszítésbe került a beszállítók, a termelők bizalmának visszanyerése. A siker kulcsa az volt, hogy a korábban létrejött három-négy termelői csoport képes volt átfogni a teljes termelői kört, és küzdeni, a szó szoros értelmében, az életükért.
- Sikerült a szétszéledt termelőket összetartani, sikerült helyes irányba terelni a Zalabaromfi sorsát, a felszámolás úgy ment végbe, hogy a termelést nem kellett abbahagyni. Nemrég a földművelésügyi miniszter ellátogatott az üzembe, ez is elismerése törekvéseinknek - magyarázta Kiss Imre. - Megismételte, hogy akkor lehet számítani a segítségére, ha a felszámolás során a termelői csoportok, beszállítók meghatározó arányban kerülnek a tulajdonosi körbe. Azon dolgozunk most, hogy ne a fejünk fölött intézkedjenek, beleláthassunk a gazdálkodásba. Ha korábban is így lett volna, nem kerülünk ilyen pácba.
Az irodában Zsipi Róbert vezérigazgatóval beszélgettünk, akivel Somogyi Ferenc felszámoló már a Parmalatot is meg tudta tartani működőképesen. A közgazdász szakember így emlékszik vissza a zalaegerszegi első munkanapra:
- Tavaly május 29-én reggel, amikor bejöttem, az első nagy feladatom az volt, hogy áramhoz és vízhez jussunk. E szolgáltatásokat addigra már kikapcsolták. Évente háromszázezer köbméter víz fogy el, a vízigényes munka ÁNTSZ-engedélyét is újra el kellett nyerni. És számba venni a feltételeket, a lehetőségeket. Sok köszönhető az embereknek, benne a nem fizikai állománynak, amely folytatta a munkát. Az integráció volt a legnagyobb gond, a termelői csoportok segítségével azonban újra kialakult a megfelelő háttér. Kétségtelenül nagy akarat munkált mindenkiben, de így is három hónapba telt, mire a heti tíz-húszezres vágás felpöröghetett. A letelepített napos csirkének, pulykának meg kellett nőni... Jelenleg heti 130-160 ezer csirkét, 18-21 ezer pulykát, pár ezer tyúkot vágunk. Visszahoztuk a továbbfeldolgozó részleget a Zalahústól, és laboratóriumot is indítottunk. Mintegy ötvenféle terméket gyártunk, köztük új fejlesztésűeket is. A piacot is vissza kellett szerezni, elfogadtatni, elhitetni, hogy a Zalabaromfi jó partner. A nyíltság, a megbízhatóság, a pontos fizetés a stratégiánk.
Horváth Gyula termelési igazgatóval bepillantunk a termelésbe. A munka kétharmad részben két műszakban zajlik, hétszáz emberrel. A félsz azonban nem múlt el teljesen, a jövő még nem dőlt el. Jó ugyan, hogy van munkájuk, nem állt le a termelés, de arra például nem is emlékeznek, mikor kaptak utoljára béremelést. Sorsukat nyilván meghatározza majd, kiknek a tulajdonába kerül a gyár.
Somogyi Ferenc, a TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, a felszámoló elmondta, megtartották a hitelezési választmány ülését, és olyan döntés született, hogy mind a Zalabaromfi, mind a Goldsun értékesítését meghirdetik márciusban. A működő üzemekért természetesen minél többet szeretnének kapni, azt azonban hozzáteszi: bár nagy értékű ingatlanok, de azért nem olyan jellegűek, hogy ingatlanspekulánsok megjelenésére kellene számítani. Nem könnyű a helyzet, mert a Carnex zálogosításai következtében nagyon magasak a B kategóriás hitelezői igények.

Ezek is érdekelhetnek