Szkafanderes koszelhárítók a paneltetőn

Hazai életTódor János2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Szkafanderes koszelhárítók a paneltetőn

- A február végi debreceni tüzet, amelyben egy tízemeletes ház lakásai égtek ki, az elkoszolódott konyhai szellőzőkürtő okozta - állítja Németh Sándor, a székesfehérvári Kémény Zrt. vezérigazgatója. - Amikor a földszinti lakás tűzhelyén kigyulladt egy edény, a szellőző a lerakódott zsíros kosz miatt úgy működött, mint egy gyújtókanóc. Pillanatok alatt elérte a kürtőn keresztül a láng a felső szinteket is.
- Ha így nézett volna ki az a cső is, mint ez itt, akkor aligha égnek ki Debrecenben a lakások - mutatja a lebocsátott kamera felvételét az apró képernyőn a frissen kisikált és fertőtlenített szellőző belsejéből Kovács József, a műanyag kürtőkefét és a nagy teljesítményű "porszívót" működtető három technikus egyike.
- Nem beszélve arról, hogy az eldugult csövekben gyengébb a levegő áramlása, sőt visszaáramlás is bekövetkezhet, mert, mint ahogy gyakran tapasztaljuk, a lakók engedély nélkül különféle szagelszívókat szereltek föl a konyhában, a vécében. Ha egy ilyet beindítanak, az blokkolhatja a levegő áramlását - teszi hozzá Farkas Sándor, a technikusok közül az egyedüli valódi kéményseprő. Azt is megtudom tőle, hogy a legtöbb panelben takarékossági okokból kikapcsolják a szellőzők ventillátorát is. Itt, az Ősz utca 4. alatt a lakók például úgy döntöttek, hogy óránként csak 15 percet működjön a villanymotor.
Egy tízemeletes fehérvári panelsiló tetején állunk, és olyan érzésem van, mintha egy tudományos-fantasztikus film forgatására tévedtem volna. A három "kéményes" koszelhárító fehér szkafanderben van, arcukat hasonló színű maszk fedi, afféle mini gázálarc.
Ilyesféleképpen érezhette magát a miskolci kéményseprők főnöke is úgy másfél évvel ezelőtt, amikor az egyik dán városka utcáján sétálva arra lett figyelmes, hogy az átellenben emelkedő négyemeletes épület tetejét ufók szállták meg. A vérbeli kéményseprőt azonban nemcsak az jellemzi, hogy szemével mindig a kéményeket keresi, hanem a kíváncsiság is. Ennek megfelelően fölballagott a tetőre, és olyasmit tapasztalt, amit idehaza még soha: a dán kollégák éppen az épület szellőzőit porszívózták. Ahogy azt teszik, más nyugat-európai országok kéményseprőihez hasonlóan, hosszú évtizedek óta. A többit már biztosan kitalálja a kedves olvasó: igen, a miskolciak megvásárolták a dán szabadalmat.
A debreceniekhez és a szegediekhez hasonlóan a fehérváriak is a miskolci cégtől vették meg a használati jogot. A technológia voltaképpen pofonegyszerű, talán ezért nem jutott eszébe évtizedekig idehaza senkinek: az egészségre különösen veszélyes, pernyeszerű, zsíros lerakódást a speciális kefe ledörzsöli a cső faláról, a szívófej pedig azonmód beszippantja. A porszívó elvén működő berendezést a ház tetejéről engedik le a tízemeletesek 35 méter hosszú szellőzőibe, így a kürtőtakarításkor a lakóknak otthon sem kell lenniük. A művelet befejezéseképpen még vegyszeres, illatosított anyaggal is átmossák, fertőtlenítik a csöveket. A kiszippantott, meglehetősen gyanús állagú koszt két méter átmérőjű ballonpárnába gyűjtik össze.
- Persze, nem a kukába kerül ez a szennyező anyag, veszélyes hulladékként kezeljük, így adjuk át megsemmisítésre. Egy épületen általában tíz kürtő található, 8-10 tízemeletessel is elkészülünk, mire megtelik a ballon - tájékoztat porvédő maszkját levéve Mudris Zoltán, miközben a kamerát leengedi a tisztításra előkészített szellőzőbe, hogy bepillantást nyerjünk a csőben felgyülemlett baktériumlerakatba. Elsőre nekem a látványról egy láncdohányos tüdőröntgen-felvétele ugrik be. No meg az, hogy a parlagfű ellen (nagyon helyesen) nemzeti irtóhadjáratot folytatunk, miközben az allergia és más légúti betegségek, ne adj' isten, a rák kórokozói már a "spájzban": a konyha és fürdőszoba szellőzőiben vannak!
- Negyven éve lakunk itt, soha senki nem mondta, miféle veszélyek leselkednek ránk. A panelekben terjengő "egyenszagot" megszokja az ember. Föl nem vetődött bennünk, hogy a szellőzőket időnként ki kellene tisztítani - fakad ki a házbizalmi, Németh Tivadar, amikor a koszelhárító technikusok szétnyitják a tetőn a ballonpárnát, és megmutatják ocsmány tartalmát. Ő egy tájékoztatón hallott először a dologról. Nyomban összehívta a lakóközösséget, s ha nehezen is, a ház kétharmada megszavazta a szellőzőtisztítást, ami lakásonként hatezer forintba kerül. - Mi a közös költségből fizettük ki a díjat.  Szerintem hamarosan úgyis kötelezővé fogják tenni a kürtők takarítását, ha kiderül, micsoda szennyezett csövekkel körülfont lakótérben élünk.

Segély a tömbháznak
Valószínűleg hitelfelvételre kényszerülnek azok a lakók, akiknek lakása és lépcsőháza február utolsó hétfőjén égett ki Debrecenben. A tízemeletes bérház villanyhálózatának, burkolatának, elszívó- és szellőzőberendezésének meg a közös helyiségeknek a felújítása 15 millió forintba kerül. Az otthontalanná vált emberek lakóközösségének csupán hárommilliója van. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a tűzkárt szenvedett mintegy 140 család rendelkezik lakásbiztosítással, ami nagy segítség a helyreállítási munkákhoz.
A tűzeset óta több szervezet is összefogott a bajba jutott Fényes udvariak megsegítésére. A családokat közösen segíti a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a cívisváros lakossága. A pénzbeli segélyek kezelésére a debreceni önkormányzat letéti számlát nyitott, valamint gyorssegélyként 30-50 ezer forintot fizetett ki a rászorulóknak. A hivatal vezetői azt kérik, akik segíteni szeretnének az ellehetetlenült embereken, az OTP-nél vezetett 11738008-15461009-06530000 számlaszámra jutassák el felajánlott pénzadományukat. A város, valamint a karitatív és egyházi szervezetek vezetői arra is felhívják a figyelmet, hogy az ajtóról ajtóra házalóknak, álsegítőknek senki egyetlen fillért se adjon.
Kovács Ferenc, a debreceni tűzoltó-parancsnokság vezetője elmondta: még folynak a szakértői vizsgálatok, de az már nyilvánvaló, hogy a földszinti lakás konyhájából induló tűz terjedése azért volt olyan gyors, mert megoldatlan volt a lakótömb hő- és fűtéselvezetése. Vagyis miután a tüzet okozó idős asszony konyhájában felcsaptak a lángnyelvek, a huzatos, korszerűtlen szellőző egyszerűen felszippantotta onnan őket a kürtőbe. A légcsatornán keresztül a tűz pillanatok alatt felkúszott az összes lakásba, egészen a tizedik emeletig, s szénné égetett mindent, ami az útjába került.

Ezek is érdekelhetnek