Élet és halál a trafó árnyékában

Hazai életTódor János2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Élet és halál a trafó árnyékában

Az árnyat adó platánfákkal szegélyezett, belváros közeli, négyemeletes, Platán sor 8. alatti négyes és ötös épület lépcsőházában mostanában nem igazán örülnek az újságíróknak.
- Már beköltözésünk, vagyis az 1960-as évek eleje óta szóbeszéd tárgya volt köztünk, hogy nem való egy lakóépület alagsorába egy trafóállomás. Tenni csak akkor próbáltunk ellene, amikor két lakótársunk magánfelmérésbe kezdett, és kiderült, a két érintett lépcsőházban kizárólag rákban haltak meg az emberek. Más betegségek, szívinfarktus vagy mondjuk agyérgörcs véletlenül sem fordultak elő - mondja a megpakolt szatyrokkal hazaérkező, középkorú, vörös hajú asszony. Élénken tiltakozik a fotó ellen is, és a nevét sem akarja elárulni, mert éppen azoktól tart, akiknek az érdekében fellépett. - Nézze, most, hogy az újságokban, a tévében világgá kürtölték, hogy ez egy halálház, még a korábban velünk egyetértő lakótársak is kikeltek ellenünk, mivel azóta lehetetlen eladni a lakásokat. Holott sokan csak az elköltözésben látják a kiutat, ugyanis nem bízunk abban, hogy az E.ON elviszi innen a trafót. Nem akarunk rákban meghalni, közben meg magunk alatt vágjuk a fát - indokolja a megváltozott hozzáállást a hölgy.
Az asszony aggodalmait nem tudja cáfolni a Platán soriak ügyét az önkormányzat elé vivő képviselő, Bizzer András, aki igyekszik megvilágítani az ügy eddig elhallgatott hátterét: - Nagykanizsán 15 ilyen, lakóépületben elhelyezett transzformátor működik, országszerte pedig 15 ezer. Elképzelhető, mekkora költségeket róna az áramszolgáltatóra ezek leszerelése, áttelepítése, ami ellen persze kézzel-lábbal tiltakoznak. Ráadásul egy valódi, pánikot keltő, robbanásos kisülés előtt senki nem forszírozta ezeknek az áramátalakítóknak az egészségre ártalmas voltát. Az E.ON Hungária ráadásul fillérekért bérli a helyet, ugyanis a Platán 8. ötös lépcsőházának alagsora az önkormányzat tulajdonában van. Ennek ellenére hiába kértük, hogy megnézhessük a trafóházat belülről, ezt különböző kifogásokkal az áramszolgáltató eddig elhárította.
Márpedig egy terepszemle eloszlathatná (vagy éppen igazolhatná!) a gyanút, amiről mind többen beszélnek: meglehet, nem a mágneses indukció által kiváltott sugárzás áll a megbetegedések hátterében, hanem esetleg a trafó szigetelésére használt azbeszt vagy a nagyfeszültségű berendezésekben magas páratartalmú környezetben fejlődő ózon. A képviselő szeretne saját szemével meggyőződni arról is, hogy nem a trafó olajának esetleges szivárgása okozza-e bajt.
- Függetlenül a vizsgálati eredményektől ragaszkodunk ahhoz, hogy távolítsák el innen a trafót, mert ennek semmi keresnivalója egy lakóházban. Az önkormányzatnak lehetősége van olyan magasra emelni a bérleti díjat, hogy ne érje meg az E.ON-nak ragaszkodni a helyszínhez - jegyzi meg Bizzer képviselő.
Egyébként, mint ahogy azt a legtöbben előre borítékolták volna, az E.ON által megrendelt, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki, Informatikai és Villamos Intézete szakemberei által elvégzett mérések mindent rendben találtak. Vagyis az egészségre ártalmasnak tartott 100 mikroteslás mágneses indukciós határértékkel szemben a trafónál 15, míg a lakásokban mindössze 5 mikroteslát mértek. Az elektromos térerősség is jócskán alatta maradt a megengedettnek. Az országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) is folytatott vizsgálatot a Platán sor 8. érintett lépcsőházaiban: méréseik szintén nem jeleztek káros, határérték feletti sugárzást.
A kérdés persze az, hogy ki mit tart az egészségre már veszélyes értéknek. Ebben gyökeresen eltér a szakértők véleménye.
Varga András, a heidelbergi egyetem nyugalmazott tanára, aki mostanság Kecskeméten végzett ilyen tárgyú méréseket, segítő szándékkal és ingyenesen folytatott vizsgálatot a Platán sor 8.-ban. A professzor határozottan cáfolta a PTE és az OSSKI megállapítását, miszerint a transzformátorból származó mágneses tér és a rákos megbetegedések között nincs összefüggés. Varga András szakvéleményében kifejti: "Az elektromágneses sugárzás ott hat, ahol a testben töltés van, vagyis az idegrendszerben, a vörösvérsejtekben és az élő sejtek membránpotenciállal rendelkező felületén. A természetesnél nagyobb értékű elektromos indukció a sejtek membránfeszültségét tízmilliószorosára nagyítja fel, befolyásolva azok reakcióit. Valótlanság tehát azt állítani, hogy az egészségügyi határérték alatt nincs jelentősége a mágneses indukciónak. Éppen hogy ebből származnak a betegségek."
Tóth Tamás, az ötös lépcsőház első emeletéről, akinek édesanyjánál néhány hónapja diagnosztizálták az áttételes gyomorrákot, nem rejti véka alá, hogy Varga professzornak és munkatársának, Várhegyi László mérnök-radiesztétának hisz, no meg a természetfeletti erők segítségében. Ahogy az egyik negyedik emeleti lakó is, aki a rontó szellemek távol tartására spirituális piros szalagot tűzött ki az ablakába.

Ezek is érdekelhetnek