Hát ilyen volt a diktátor?

Hazai életCsontos Tibor2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Hát ilyen volt a diktátor?

- Mondják, Adolf fiából nem lett volna Führer, ha apja, Alois Schiklgruber nem veszi fel a Hitler nevet.
- Adolf Hitler szoros beltenyészet terméke volt: apja huszonhárom évvel fiatalabb unokahúgát, azaz saját apja unokáját, Klara Pölzlt vette feleségül. A közeli rokonsági fok miatt a pápától kértek engedélyt a házassághoz. Az ilyen szoros rokoni kapcsolatok sok kultúrában vérfertőzési tabunak számítottak, s a náci Németországban is tiltották őket, ezért igyekezett Hitler eltüntetni a családi múlt árulkodó nyomait.
- Hitler apja háromszor nősült. Maga a Führer viszont állítólag tartott a nőktől. Miért hárította el a nőket?
- Úgy vélte, a nők, a feleség hátráltatnák karrierjét, romba döntenék a népéért élő vezető legendáját. Végóráiban, a berlini bunkerban engedett Eva Braun kívánságának, s házasságot kötött vele. "Németország a menyasszonyom, a szerelem számára Münchenben tartok egy lányt", volt a szavajárása. Miközben Hitlert bálványozták, ő maga nem tudott szeretni. Nem tisztelte a nőket. Nemi életét találgatások lengik körül. Az orvosok szerint szexuálisan egészséges, a testiséget illetően ugyanakkor módfelett szemérmes volt. Háziorvosától, Theodor Morelltől tudjuk, zavarba jött, ha a vizsgálatokhoz le kellett vetkőznie. Soha nem látták nyilvánosan fürdeni, fürdőruhára vetkőzni. Szörnyülködött a prostitúción és a szexen, de érdekelte.
- Különös módon férfiideált láttak benne, noha formátlan és arctalan figura, rossz fogakkal, aránytalanul nagy fejjel, karikatúraszerű vonásokkal.
- Politikai pályafutása elején a nők segítették, gazdag hölgyek ajánlották fel ékszereiket mozgalmának. Később pedig a hatalom misztikuma magyarázza, hogy a nők tömegei, s érdekes módon a fiatalabbak, miért láttak benne szexszimbólumot. Hatalma csúcsán naponta kapott leveleket, melyekben fiatal lányok ajánlották fel neki szüzességüket. Egy amerikai tiszt 1946-ban nyolcezer, német és osztrák asszonyok által "szeretett Adolfomnak" írt szerelmes levelet gyűjtött össze a romos birodalmi kancelláriában. Többen elküldték neki házassági szerződésüket, süteményt sütöttek számára. A kancellária, "nem teljesen normálisnak" tekintve őket, rendőri eljárást kért velük szemben, amely gyakran végződött gyógyintézeti kezelésükkel.
- Készülő könyvében arról is ír, hogy Hitler milliárdosnak számított. Gondolom, birodalmimárka-kötegeit nem csupán a gazdag úrhölgyek felajánlásai hizlalták.
- Hitler kancellárságának első évében több mint egymilliót adtak el a Mein Kampf című könyvéből. Hamarosan multimilliomos lett, ráadásul államfőként törölték a német adófizetők listájáról. Könyvéből évente másfél-kétmillió márka bevétele volt. A munkaadók rendszeresen fizettek a róla elnevezett adomány számlájára, ez évi százmillió márkát hozott, amellyel egyedül ő rendelkezett.
- Mit tudunk életmódjáról?
- Szenvedélyesen tekézett, de titokban tartotta, nem akarta, hogy a birodalom tekeegyesületei tömegével tiszteletbeli elnökké válasszák. A pihenőhelynek tervezett Berghofon a dolgozószobáját barokk és biedermeier, a hálószobáját paraszti stílusú bútorokkal rendeztette be. Éjszaka dolgozott, ritkán kelt fel tizenegy előtt. Könnyű reggelijét egyedül fogyasztotta el, elolvasta az újságokat, a jelentéseket, majd tárgyalt. Fél három körül ebédelt, diétaszakácsnő készített neki vegetáriánus ételeket. Attól kezdve, hogy a római legionáriusokról azt olvasta, nem ettek húst, vegetáriánus lett. Kedvencei az olasz tésztaételek voltak. Esténként filmeket nézett vagy társasági életet élt. Hatezer kötetes könyvtárának nagy része építészeti és történeti művekből állt, egy részét amerikai katonák találták meg egy salzburgi sóbányában, ezt ma a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban őrzik. Gyomor- és bélbetegségekkel, állandó bélfelfúvódással és az ezzel járó tünetekkel küszködött. Betegesen félt a légúti fertőzésektől. Utóbbi kezelésére ezért Magyarországról folyamatosan szállítottak neki ultraseptylt, ez akkor a legjobb baktériumellenes gyógyszer hírében állt.
- Voltak-e más magyarországi vonatkozásai a magánéletének?
- Egyszer példaként emlegette a magyar főváros építészetét, és lekötelező ajándékozásainak magyar kedvezményezettje is volt. Saját politikai és katonai elitje mellett külföldi politikusokat is gálánsan megajándékozott: a spanyol Franco tábornok és a kínai Csang Kaj-sek marsall harmincezer márkás Mercedes személygépkocsit kapott, 1943 februárjában egy ötszázezer márkás motoros jacht pedig Horthy Miklósnak jutott.
- Élnek-e még napjainkban Hitler-rokonok?
- Apja első házasságából származó féltestvére, Alois Hitler pincérként Dublinban dolgozott, s angol nőt vett feleségül. Házasságukból William Patrick nevű fiuk született. William végül 1939 márciusában az Egyesült Államokba ment, és ott a haditengerészethez került. Négy fia született. Ők úgy döntöttek, hogy a vérvonalat megszakítják, nem nemzenek gyermekeket. Hitler rokonai manapság csupán apja második felesége, Franziska Matzlberger Alois Hitler nevű fiának, Hitler féltestvérének gyermekei.

Ezek is érdekelhetnek