Mennyit ér az adott szó?

Az Egri Városi Bíróság egy müzlin nyert autó sorsáról döntött: azt illeti meg a jármű, aki játékba küldi az áru kódját, vagy aki csupán a nevét adja a játékhoz?

Hazai életKovács István2007. 08. 17. péntek2007. 08. 17.
Mennyit ér az adott szó?

Ezúttal az adott szó súlya, az elhangzottak bizonyíthatósága és némileg a tisztesség volt a főszereplő Justitia mérlegének serpenyőjében.
Egy Eger környéki iskola pedagógusa szenvedélyes szerencsejátékos, számolatlanul vásárolja a nyereményakciókba bevont árut, legyen az mosópor vagy csokoládé. Hogy neve ne szerepeljen sokszor a feladott borítékokon, játékosokat toborzott maga mellé. K. László őket jelölte meg feladónak, nekik pedig lakóhelyükön kellett feladni a tanár úr által kitöltött borítékot. Kikötés volt: a kisebb nyereményt mindenki megtarthatja, a nagyobbak viszont a játékos kedvű tanárt illetik meg. Így nyert egymillió forint értékű informatikai berendezést munkahelyének, a csapatba bevont passzív játékosok pedig az évek során több száz nyereménynek örülhettek. K. Lászlót a saját kezűleg feladott kódokért is kegyeiben részesítette Fortuna. Így töltötte fel háztartási gépekkel konyháját, de számos szórakoztató elektronikai tárgyat is nyert.
2005 őszén új kolléganő érkezett a tanári karba. R. Gabriella a korábbi  feltételekkel vállalta, hogy részt vesz a játékban, majd jöttek is a nyeremények.
Bekövetkezett november 11., amikor egy müzligyártó cég akciója a főnyeremény, egy Peugeot 206 cabrio kisorsolásával ért véget. A tanáriban telefonbeszélgetésre figyelt fel K. László, ahol kolléganője valakinek újságolta, megnyerte az autót. Ezután megbeszélték, együtt veszik át a járgányt, sőt a tanár úr még 250 ezer forintot is felajánlott a levél feladójának. Aztán a müzlis cég honlapján már azt látta, hogy Gabriella átveszi az autót, méghozzá egyedül. Mivel már szó sem volt a megállapodás betartásáról, így a tanár ügyvédet fogadott. Tanúként felsorakoztatta a tanári kar többségét, valamint néhány ismerőst, akik együttműködtek vele a játékban. Jó emberismerő lévén könyvelést is vezetett, ezért tudta, melyik termék kódjait – köztük a nyerőt – adta át az autóra jogot formáló tanárnőnek. Mivel a borítékokat is ő gyártotta, azok egyediségéhez sem fért kétség. Gabriella nyolc tárgyalásról maradt távol, időközben pedig értékesítette az autót, majd, nem bírván elviselni a körülötte kialakult légkört, távozott a tantestületből. Előtte még megesett egy beszélgetés az akkori igazgatóhelyettessel, amelyet K. László rögzített két korábbi nyereménytárgyával, egy mp3-lejátszóval és egy mobiltelefonnal. Ennek során elhangzott a beismerés, s a felvételt a felperes átadta a bíróságnak.
A megszületett ítélet szerint a felek között megbízási szerződéses jogviszony jött létre, amikor szóban megállapodtak, így az alperes a nagy nyeremény átadására volt köteles. A felperesnek okozott kárt meg kell térítenie, amelynek összege csaknem 4,4 millió forint, kibővülve a jegybanki alapkamattal. Ezenfelül az adóhatóságnak 263 ezer, míg az illetékhivatalnak további 81 ezer forintot köteles fizetni a per vesztese – aki elhárított az üggyel kapcsolatos bármiféle nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetnek