Néni a negyedikről

Aprócska, csendes, fehér haj, mosolygó szemek. Ritkán mozdult, szinte soha nem látták. Kényszerből meg-megmászta a négy emeletet. Le, föl, az már nyolc. Talán köszvényes lába, talán a szíve miatt. Amikor mégis, akár egy hétre bevásárolt a játszótér fölötti kisboltban. „Annyit eszek, mint a kismadár” – válaszolta egyszer a pultos lánynak. „A macskám többet eszik.” A fiával úgy barátkozik össze a néni a negyedikről, hogy a férfi nem is veszi észre. A fiú hajnalonként, iskola előtt lenyom egy újságkihordó kört. Keres. Óvodás kora óta gyűjt valamit, most pénzt. Ha plusz körzetet kap dupla gázsiért, elvállalja, inkább kihagyja az első órát.

Hazai életOnagy Zoltán2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Néni a negyedikről

Télen a néni a kevés bolti kirándulást is ritkítja. A lakótelep a letaposott hóról, az életveszélyes ónos esőiről híres. Nagybevásárlásáról hazatérőben fut vele össze a fiú, éri utol a lépcsőházban. Látja, hátán a kosár, a néni kapaszkodik a korlátba, húzza magát fölfelé. Megkérdi: „Nem nagyon nehéz?” A néni rámosolyog: „Volt már könnyebb.” Az élet nehéz.
A férfi tudja, nem nevelés kérdése, ami eztán történik. Viszony kérdése. Ahogy egymásra néz a szépre vénült, sorsának kiszolgáltatott öregasszony és a jólelkű, segítőkész későkamasz. Akinek két éve halt meg egyetlen elérhető nagymamája, és akinek hiányzik a felhőtlen rajongás, amivel nagymamája elfogadta. Ha rosszkedvűen ráreccsen, nem folytatódik azzal, hogy a fiú megkérdi: „Segíthetek?” És segíthet. Leemeli a hátikosarat, elkapja a fülét, fölszalad vele a negyedikre, lerakja az ajtó elé, robog vissza, időhiány, várja a gimnázium. Száguldás közben azt mondja: „Szívesen bevásárolok a néninek, össze tetszik írni, mert ez nehéz volt.”
 Így kezdődik. Következnek a bevásárlások. Heti egy. Pénteken, amikor a fiúnak nincs első órája. Azt már ő javasolja, hogy nem lesz így jó, mert nincs péksütemény, kenyér a mai világban, amelyik elviselne hétnapos lakótelepi száradást. A keddet „kiegészítő” bevásárlásnak nevezi. Tej, zsömle, kifli. A macska a hatósági húsboltból kapja a menázsit. A hajnali újságkörben üresek a boltok, nem kell sort állnia. A két napra szűkített idő után a boltosok is megismerik, soron kívül kiszolgálják, ha úgy alakul. Nem tételek ezek. Persze nem tétel három kockasajt, harminc deka marhahús, zöldségfélék, amikor a néni „úgy megkíván” egy kis húslevest: „Évek óta nem főztem.”
A fiú le-leül a negyediken. Úgy rendezi az időt, hogy beleférjen. Ül a hokedlin, hallgatja a történeteket a múltból, a gyerekekről, a lányról, akinek „olyan a természete, mint az enyém”, akivel nem lehet kijönni. A két Amerikában élő fiúról, akikkel baj lehet, mert három éve nem írnak. A fiú szereti ezt. Szeret így ülni. Kérdezni a tegnapról. Másutt nemigen kérdezhet. Szülei vagy rohannak, vagy alszanak, vagy egymást ölik.
Nyáron egy hét osztálykirándulás. Elővásárolja a szükséges dolgokat, hogy a kánikulában a néni ne menjen utcára. Ha megjöttem, elszámolunk, mondja, amikor este elköszön. Havonta elsején számolnak el, addig hitelezi a pénzt. Egyszerűbb, mint naponta forintozni. Kockás füzetbe írja. Csatolja a számlát.
De a néni a negyedikről csendben elalszik a hőségben, mire a fiú érkezik a kirándulásból. A szomszédok két napot várnak, két napig hallgatják a kétségbeesett macskát, akkor hívnak rendőrt. A rendőr pedig az egyetlen elérhető hozzátartozót, a lányt, „akivel nem lehet kijönni”.
A fiú lepakol, automatikusan felüget. De a néni a negyedikről nincs már. A lánya foglalta el, dúlta fel a lakást.
– Milyen alapon van kulcsod a lakáshoz? – ordít rá a középkorú, tenyeres-talpas nő, amikor a fiú – semmiről sem tudva – mosolyogva beóvakodik a nagyszobába.
– A lenti szomszéd vagyok – mondja a fiú. – Én vásárolok a néninek másfél éve.
– A néninek – néz rá a nő, gúnyosan megnyomva a nénit – többé nem kell vásárolni. Tegye le az asztalra, tűnjön el.
A következő három órának nincs szemtanúja. De a férfi tudja, mi történt, amikor érkezik, benéz az összeszorított foggal dühöngő gyerekhez. Odalép, megsimogatja a fejét. Nem mond semmit.

Ezek is érdekelhetnek