Tízmilliós kártérítés

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság tízmillió forintos kártérítést ítélt meg öt családnak, akiknek gyermekei hepatitis-B fertőzést kaptak a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának haematológiai-onkológiai osztályán. A döntést a Debreceni Ítélőtábla jóváhagyta.

Hazai életBalogh Mária2007. 10. 12. péntek2007. 10. 12.
Tízmilliós kártérítés

A klinikán 2001. áprilisa és 2003. júliusa között megfertőződött 33, daganatos gyermek. A Debreceni Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője, Urhegyi Béla, a vizsgálat eredményét összegezve ekként fogalmazott: bizonyos higiénés szabályokat nem tartottak be azon az osztályon, ahol a fertőzés történt, illetve nem tudták bizonyítani, hogy betartották volna azokat. A szülők állítása szerint az orvosok elkülönítés nélkül, ugyanabban a kórteremben kezelték a hepatitisz-B vírussal fertőzött gyermekeket az onkológiai kezelésre szorultakkal. Többen is látták, hogy a nővérek vagy nem használtak védőkesztyűt, vagy ugyanazt a kesztyűt viselve vettek vért minden betegtől. Előfordult az is, hogy az ápolónők a vérrel szennyezett lepedőt nem cserélték le, hanem csak letakarták a szennyeződést.
S. Imréné kislánya öt évvel ezelőtt kapta el a vírust. Vikit és sorstársait ezután évekig kezelték ezzel a betegséggel is. A pereskedő családok a többi szülőt is bátorították, álljanak ki igazukért. Információink szerint nemcsak a kórtermek kis betegei kapták el a fertőző májgyulladást, hanem a szülők közül is többen.
A Debreceni Ítélőtábla a pert nyert szülőknek 900 ezer és 3,5 millió forint közötti kártérítést ítélt meg. Az összesen tízmillió forintot az öt család részére 15 napon belül ki kell fizetni. A klinika ugyan vállalja a kártérítést, de Kiss Csongor profeszszor, az érintett osztály vezetője állítja: az orvosok, a nővérek nem hibáztak. Ma pedig már elkülönítik a hepatitisz-B vírussal fertőzött gyermekeket és védőoltást is adnak.

Ezek is érdekelhetnek