Visszacsinált panama

Benne vagyunk a lekvárban, mert ha ez bíróság elé kerül, akkor ráb...k, te is meg én is… – magyarázta Mór város jegyzője a település polgármesterének azon a zárt ülésről kijuttatott hangfelvételen, amelyet az egyik kereskedelmi televízió levetített.

Hazai életTódor János2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Visszacsinált panama

Az augusztus 29-én, a zárt ülés szünetében, de bekapcsolt mikrofon mellett elhangzott párbeszédet Fenyves Péter polgármester azzal zárta rövidre, hogy majd elintézi a jegyzőnek, hogy egy cellába kerüljenek. Az ezt követő nyilatkozataiban bagatellizálni igyekezett a kétes adásvételi ügyletet. Szerinte politikai kérdéssé akkor vált a jogilag hibás határozat, amikor a beszélgetés napvilágot látott.
A móri földpanama hátterében egy tíz hektár területű önkormányzati föld eladása, illetve a szerződés nem sokkal későbbi felbontása áll. A szántó­, legelő­, erdőművelési ágba tartozó parcella a várostól két-három kilométernyire, északra fekszik. Az önkormányzati testület ezt 622 ezer forintért értékesítette a bérlőnek, Flatsker Józsefnek, ám később az ügyletet – úgymond – visszacsinálták. Móron sokan „pártszolgálat ellentételezését” sejtik a jelenlegi piaci áron több milliót érő földterület áron alul történt értékesítése mögött. Ugyanis a 21 éves bérlő, majd tulajdonos édesapja anyagilag támogatta a képviselő-testületben többséget élvező, polgármestert adó Fidesz választási kampányát. Az ügy pikantériája, hogy a parcellára szemet vetett a korábban SZDSZ-színekben képviselőként ténykedő Vécsei Béla nagyvállalkozó is, aki a Szövetség Mór Városáért Egyesület elnöke. Annak az egyesületnek, melynek egyetlen képviselő tagja, Dévai Péter fordult először a megyei közigazgatási hivatalhoz, majd az ügyészséghez a földterület törvénysértő eladása miatt.  Vécsei – akinek az önkormányzati terület körül vannak a saját földbirtokai, így az elővételi jog őt illette volna meg – kétmilliós ajánlatot tett, ám a polgármester szerint ügyvédi letétbe ő is éppen annyi pénzt helyezett el, mint az utóbb a vásárlás szándékától elálló bérlő, azaz 622 ezer forintot. A kompromittáló hangfelvételt a város első embere szerint a Fidesszel koalícióban lévő Mór Város Jövőjéért Egyesület színeiben mandátumot szerző Kelemen Levente juttatta el a kereskedelmi csatornához. Ezt ő és az egyesület másik öt képviselője határozottan tagadja, és október 1-jén bejelentették, kilépnek a koalícióból. Kelemen rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést fontolgat a polgármesterrel szemben.
Tanárki Gábor jegyző állítása szerint csak a testületi határozat meghozatala után észlelte, hogy a haszonbérlőt mégsem első helyen illeti meg az elővásárlási jog, mivel a földet kevesebb, mint három éve bérli. Így haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket – fogalmaz az önkormányzat közleménye, mely szerint időközben a tulajdonossá lett bérlő is kezdeményezte az adásvételi szerződés közös megegyezéssel történő felbontását. A képviselő-testület augusztus 7-i határozatában visszavonta az értékesítésre vonatkozó korábbi döntését.
Másként vélekedik Dévai Péter.
– Egy idő óta tudott volt, hogy Mór város önkormányzata mintegy 400-500 milliós vagyon hasznosítására készül. Ennek egy szelete csupán a földhasznosítási ügy, mely a botrány alapja. Én már a márciusi testületi ülés óta egyfolytában jeleztem, hogy problémák akadnak a készülő vagyonhasznosítás ügyében. Mivel érdemi választ nem kaptam, megtettem a szükséges lépéseket.
Dévai szerint a polgármester ismerte a vonatkozó szabályozást, hiszen 2005-ben, városfejlesztési igazgató korában, ő küldte el a képviselőknek az önkormányzati földek eladásáról rendelkező jogszabályok jegyzékét: az csak nyílt pályáztatás vagy licit keretében történhet. Most nem volt pályáztatás, sem licitálás.

Ezek is érdekelhetnek