Először kicsiben

Az Új Magyarország Vállalkozói Program (ÚMVP) azokat a célokat és fejlesztési forrásokat fogja össze, amelyek mindegyik vállalkozás számára eredményt hozhatnak – jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kis- és középvállalkozások (kkv) kormányzati szintű fejlesztéseinek bázisaként működő Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) tartott tájékoztatón.

Hazai életT. Dögei Imre2007. 11. 09. péntek2007. 11. 09.
Először kicsiben

Különös, hogy Magyarországon minden hasznos kezdeményezés – mint például a Széchenyi program és kártya – ellenére a kkv-k a rendszerváltás óta nem juthatnak igazán érdemi hitelhez. Pedig – mint a miniszter sorolta – nemcsak a hazai vállalkozások többségét adják, hanem munkát adnak a foglalkoztatottak kétharmadának, s emellett az új érték felét, az exportnak pedig harmadát állítják elő. Ezt az ellentmondást a hatékonysági és alkalmazkodási lehetőségeik segítésével kell és lehet feloldani.
Az uniós és a hazai pénzek kihasználása csak a magukban bízó kkv-kkal lehetséges. A biztonságérzet segítheti a következő hét évben rendelkezésükre álló kétezer milliárd forintos támogatás felhasználását, amihez az MFB által kidolgozott hitelkonstrukciók is hozzájárulnak. „Gondolkozz először kicsiben” – idézte az EU kkv-programjának szövegét Erős János, a fejlesztési bank vezérigazgatója. Az MFB is ennek alapján dolgozta ki a kisebb vállalkozásoknak szánt hitelprogramjait.
Egyik ilyen a bankárnyelven projektkiegészítő hitelprogramra keresztelt kölcsön. Ezzel az uniós és a hazai pályázatok önrészéhez szerezhető hitel. Például: egy pályázó húszmillió forintos beruházást akar megvalósítani, amihez hétmillió forintos támogatást kap a gazdaságfejlesztési operatív programból. Az ötmilliós saját erőt is beszámító nyolcmilliós különbözetre kedvezményes kamatozású, 15 éves lejáratú hitelt vehet fel.
Az Új Magyarország Kisvállalkozói Hitelt a közeli hetekben vezeti be az MFB – jelezte a vezérigazgató. Ennek keretében legfeljebb ötvenmillió forintos fejlesztési kölcsönhöz lehet jutni. Az MFB bankügynöki együttműködésre törekszik a helyi vállalkozásokhoz közeli takarékszövetkezetekkel, más bankokkal, kamarákkal, valamint szakmai- és érdekszövetségekkel. Ez év decemberétől az exportra is termelő vállalkozások számára a vállalkozásfejlesztési hitelprogram keretében az MFB lehetőséget nyújt euró alapú hitel igénylésére is.
A kkv-kat közvetve segíti az ugyancsak ez év decemberében induló Új Magyarország Kötvényfinanszírozási Program. Ennek segítségével az önkormányzatok az európai uniós pályázatokhoz szükséges saját erőt kötvénykibocsátással teremthetik meg. Az ily módon megvalósuló helyi infrastruktúra és a kedvező üzleti környezet a kisvállalkozások zökkenőmentes működését segíti.
Az MFB mindegyik banki terméke EU-konform, azokat a közösség jóváhagyta. Erős János kijelentette: bankjuk, a korábbi félelmekkel szemben, nem konkurense, hanem együttműködő társa a kereskedelmi bankoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek