Remegős rekord

Saját csúcsát javította a felsőtárkányi Park Hotel Táltos szakácsbrigádja – ami egyben hitelesített magyar rekord volt szombatig. Február másodikától azonban az egy tányérban megalvadt 45 adagos kocsonya már nem csúcstartó.

Hazai életKovács István2008. 02. 08. péntek2008. 02. 08.
Remegős rekord

Jankó István mesterszakács és két segédje – fiai, István és Róbert – pénteken délután látott munkához. Egy negyvenöt literes fazékba öntöttek 20 liter vizet, raktak bele 20 kiló sertéskörmöt, 5 kiló sertésbőrt, 2 kiló vöröshagymát, 1,3 kiló fokhagymát, 40 dkg sót és 14 dkg fehér szemes borsot. Mindezt hét órán keresztül főzték, 21 órakor levették a tűztől, egy óra múlva pedig tányérba rakták. A Csehországból külön e célra rendelt edény jól bírta a hőt és a terhelést, és másnap délre megalvadt benne Magyarország egy tányérban megrezgősödött legnagyobb kocsonyája. Sebestyén István, a hazai rekordok jegyzője elvégezte a méréseket, majd elmondta: a 96 centi átmérőjű, kör alakú, 7 centi mélységű étel 80 adagnak felel meg. Egyúttal másik rekord is született, mert a 118 cm átmérőjű tányér jelenleg a legnagyobb üvegtányér hazánkban.
Közben a hotel konyháján 23 csapat részvételével zajlott a 3. Nemzetközi Kocsonyafőző Verseny, amelyen az Amerikából, Délvidékről és Felvidékről érkezett vendégek bemutatták, hogy halból, kakasból és vadakból, sőt gyümölcsből is lehet kocsonyát készíteni. A helyi Szűcs László például kaporral és chardonney-val ízesítette az ételt, a Zenta melletti Felsőhegy versenyzője, Ősz Szabó Márta pedig úgy bezöldségelte, ahogyan a húslevest szokták.
A kocsonyás csúcs a Guinness-rekordok könyvbe is bekerülhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek