Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Saját csúcsát javította a felsőtárkányi Park Hotel Táltos szakácsbrigádja – ami egyben hitelesített magyar rekord volt szombatig. Február másodikától azonban az egy tányérban megalvadt 45 adagos kocsonya már nem csúcstartó.
Jankó István mesterszakács és két segédje – fiai, István és Róbert – pénteken délután látott munkához. Egy negyvenöt literes fazékba öntöttek 20 liter vizet, raktak bele 20 kiló sertéskörmöt, 5 kiló sertésbőrt, 2 kiló vöröshagymát, 1,3 kiló fokhagymát, 40 dkg sót és 14 dkg fehér szemes borsot. Mindezt hét órán keresztül főzték, 21 órakor levették a tűztől, egy óra múlva pedig tányérba rakták. A Csehországból külön e célra rendelt edény jól bírta a hőt és a terhelést, és másnap délre megalvadt benne Magyarország egy tányérban megrezgősödött legnagyobb kocsonyája. Sebestyén István, a hazai rekordok jegyzője elvégezte a méréseket, majd elmondta: a 96 centi átmérőjű, kör alakú, 7 centi mélységű étel 80 adagnak felel meg. Egyúttal másik rekord is született, mert a 118 cm átmérőjű tányér jelenleg a legnagyobb üvegtányér hazánkban.
Közben a hotel konyháján 23 csapat részvételével zajlott a 3. Nemzetközi Kocsonyafőző Verseny, amelyen az Amerikából, Délvidékről és Felvidékről érkezett vendégek bemutatták, hogy halból, kakasból és vadakból, sőt gyümölcsből is lehet kocsonyát készíteni. A helyi Szűcs László például kaporral és chardonney-val ízesítette az ételt, a Zenta melletti Felsőhegy versenyzője, Ősz Szabó Márta pedig úgy bezöldségelte, ahogyan a húslevest szokták.
A kocsonyás csúcs a Guinness-rekordok könyvbe is bekerülhet.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu