Újra saját utakon

Kevés olyan falu van az országban, mint a Somogy megyei Bárdudvarnok, ahol nemcsak az erdők s a szántóföldek jelentős része van külföldi kézen, hanem a belterület tekintélyes hányada is – utak, járdák, telkek, közterek.

Hazai életBalogh Géza2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.
Újra saját utakon

A több mint különös állapotokat egy tizenöt évvel ezelőtti, alig három hétig tartó joghézag tette lehetővé. Az akkori állami gazdaság területeit villámgyorsan privatizáló menedzsment az alkalommal élve továbbadta a földeket egy osztráknak, majd ő később egy másik osztráknak – és bezárult a kör, a bárdudvarnokiak ki vannak zárva a saját falujukból. Nem vicc: a jelenlegi tulajdonos úri kedvében még azt is megtilthatná, hogy mondjuk a Kis utca egyik oldaláról a másikra átmenjenek a helybéliek – hiszen az aszfalt az övé. De akár útdíjat is kérhetne vagy mondjuk sorompót állíthatna – mint ahogy már nemegyszer kilátásba helyezte.
Sok bosszúságot okozott ez a faluban, amely tizenhat, egymástól elkülönülő településrészből áll, s ahol a két legtávolabbi porta között majd’ húsz kilométer a távolság. A helyi önkormányzat pedig minden követ megmozgatott, hogy változtasson a lehetetlen állapotokon. Ám mindig ugyanoda lyukadtak ki – a pénzhez. A külföldi tulajdonos a csillagos egekig emelte a tétet, Bárdudvarnok meg folyton visszavonult.
Most viszont hamarosan megoldódhat a gondjuk. Az államtól ötvenmillió forintot kapnak, hogy visszavásárolhassák a belterületek legalább egy részét. Úgy tűnik, a jelenlegi tulajdonos is hajlik az alkura. Bár ez csak akkor lesz biztos, amikor már a szerződés aláírását követő népünnepély is befejeződött.

Ezek is érdekelhetnek