Vadászat potyautasokra

APEH-ellenőrök kopogtathatnak azok ajtaján, akik nem fizették meg a tb-járulékot. A „potyautasok” felderítése tavaly kezdődött, mostanra körülbelül 400 ezer ember jogviszonya maradt rendezetlen. Előfordul, hogy annak is tisztáznia kell magát, aki fizetett.

Hazai életIlijin Kinga2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.

Kép: Munkakönyv és TAJ kártya a nyugdíj megállapításhoz. 2007.03.24. Fotó: Bohanek Miklós

Vadászat potyautasokra
Munkakönyv és TAJ kártya a nyugdíj megállapításhoz. 2007.03.24. Fotó: Bohanek Miklós

Tavaly ilyenkor még több mint egymillió magyarnak volt tisztázatlan a társadalombiztosítási jogviszonya. A múlt évben 700 ezer levelet küldött szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) olyan embereknek, akik valamiért nem szerepeltek a nyilvántartásukban. A levelekre adott válaszok és egy számítógépes rendszer segítségével év végére 650 ezer jogviszonyt tettek rendbe. A járulékfizetők számának növekedése hosszú évek óta először hozott pozitív éves mérleget – a 2005. évi 375 milliárd forintos mínusszal szemben tavaly 28 milliárdos többlettel zárt a kassza – az OEP-nek. A befolyt összeget az egészségügyben használták fel, egy részét a kórházi étkeztetés javítására fordították.
Még mindig maradt azonban mintegy 400 ezer ember, akinek nem tisztázódott a jogviszonya vagy akiről egyértelműen kiderült: bár megtehetné, mégsem fizet járulékot. A pénztár őket is szeretné utolérni, így januártól a kórházakban, orvosi rendelőkben, patikákban, gyógyfürdőkben és orvosi kiegészítőket áruló boltokban is kötelezővé tették a TAJ-szám alapján való ellenőrzést (a TAJ-kártya megléte ugyanis nem jelent automatikusan jogosultságot is). Ha valakinek rendezetlen a jogviszonya, azt jelzi a számítógépes nyilvántartás, az orvos pedig köteles ezt jelezni az APEH-nak. A gyógyszereket e betegek is normál áron kapják, ahogy az orvosi ellátás is ingyen jár nekik, ám mellé egy írásbeli figyelmeztetést kapnak arról, hogy az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál jelentkezzenek be vagy igazolják jogosultságukat.
Nemcsak az kaphat figyelmeztetést, aki nem fizetett. Előfordulhat, hogy olyanoknál, akik helyett az állam vállalja át a tb-járulékot – így például a nyugdíjasok, a kiskorúak, a diákok, a katonák esetében – vagy azoknál a foglalkoztatottaknál, akik helyett munkaadójuk fizeti az öszszeget, adminisztrációs hiba miatt szintén jelez a rendszer. Ilyenkor a betegnek kell elvinnie a jogosultságot igazoló iratot  – például a munkaszerződést – a megyei pénztárhoz, ahol kijavítják a hibát, és szükség esetén értesítik a munkaadót elmulasztott fizetési kötelezettségéről.
Azok sem halaszthatják már soká a fizetést, akik eddig nem jelentkeztek az APEH-nél. A múlt héten az OEP százezer rendezetlen jogviszonyú ember adatait küldte tovább az adóhatóságnak, és ezt a következő hónapokban is folytatják. Azt remélik, így fél év alatt felszámolhatják a potyautasrendszert. Az APEH-nél ellenőrzik az adatokat, kiszűrik azokat, akik elvileg jogosultak az ellátásra, a nem fizetőkön pedig akár öt évre visszamenőleg kamatostól behajtják az elmaradást. Fontos megjegyezni, hogy a nagykorú eltartottaknak 2007 áprilisáig nem kellett tb-járulékot fizetniük, akkor azonban ez a szabály megváltozott. Közülük sokan azóta sem fizettek, ők szintén számíthatnak az adóhatóság felbukkanására.
Bár a türelmi idő hivatalosan a tavalyi év végéig tartott, van még remény a potyázóknak. Ha bejelentkeznek az APEH-nél, mielőtt az találná meg őket, valószínűleg nem kell törleszteniük eddigi tartozásaikat, csak vállalni, hogy a jövőben befizetik a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot, 4350 forintot – azonban erre januártól nincs garancia.
A jogosultságra vonatkozó szabályozás meglehetősen bonyolult, ezért azok, akik nem biztosak abban, kell-e fizetniük, az OEP honlapján (www.oep.hu), személyesen a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál vagy azok telefonos ügyfélszolgálatain kaphatnak tájékoztatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek