Fürdők és csapok

Amíg vígan fürdőzünk a medencékben, addig a világ más pontjain szinte háborút vívnak a vízért.

Hazai életO. Horváth György2008. 06. 06. péntek2008. 06. 06.
Fürdők és csapok

Naponta egy korsó sör áráért élvezhetjük a balatoni strandokat. Legnagyobb tavunk megközelítőleg száz fürdőhelyén 300-450 forintot kérnek egy felnőttjegyért. A gyermekeknek 200-250 forintot kell fizetni. Akinek ez is sok, az látogathatja a tó szabad strandjait.
Szabad strandból ugyan az északi parton csak hat található, ám az utóbbi napok jelentései szerint vizeink állapota ott is jó, sőt kiváló. Az Európai Unió vizsgálja a strandok, tavak, folyók vizét, s a dokumentumokból június 1-jén, a szezonnyitón a következőket olvashattuk ki: Magyarországon 238 vizsgálat történt, a fürdőhelyek 79 százaléka megfelelt az uniós előírásoknak, 12 esetben változtatást írtak elő, két helyet pedig fürdésre alkalmatlannak minősítettek. A Balaton és a Velencei-tó a brüsszeli bizottság mércéjének magasan megfelelt.
A jelentésből megtudhatjuk azt is, hogy a tengerparti strandok 95, az édesvízi fürdőhelyek 89 százaléka fürdésre alkalmas Európában. Földrészünkön több mint 21 ezer helyet ellenőriztek, fizikai, kémiai és mikrobiológiai szempontok alapján. Megállapították, hogy a Fekete-tenger romániai partszakaszán szennyvíz ömlik a tengerbe, tovább rontva a használt autógumival, eldobott műanyag palackokkal, lebomlani nem képes hulladékkal szennyezett tengerszakasz állapotát. Romániában a 35 ellenőrzött fürdőhely közül csak 11 ment át az uniós vizsgán.
Hogy igazi nyár volt a múlt héten, azt bizonyítja a strandok látogatottsága: aki bírt, a vízbe menekült. A fővárosi strandokon például kétszer annyian voltak, mint az előző hetekben összesen. Azt viszont még nem tudhatjuk, hogy a május végén ránk tört kánikula meddig tart. Ha a nyár végéig, akkor bajban leszünk. A termőföldeken arathat az aszály, de a szárazságtól a kertek is szenvedni fognak. A meleg miatt máris egyre többen locsolnak. Az utóbbi héten csak a fővárosban napi 600 ezer köbméter víz fogyott a korábbi félmillióval szemben, de a vízművek állják a sarat. A tavalyi csúcsot jelentő 774 ezer köbméteres fogyasztás sem okozott problémát.
Az ország más településein persze akadnak gondok: voltak olyan falvak, ahol a megnövekedett felhasználás miatt esténként néhány órán keresztül csak a csap hörgését hallgathatták a lakók. Így járt számos falu a nagyvárosok környékén is, ahol a lakosság száma egyre nő, s ezzel együtt a vízfogyasztás is. Ám a kutak sokszor nem bírják a gyorsuló ütemet…

Ezek is érdekelhetnek