Vasba vert rezesek

Azért ez mégiscsak furcsa! Mármint az, hogy Edelény környékén hat illegális fémátvevő helyet derített fel a rendőrség. Miért a csodálkozásom? Mert több riportot is írtam az elmúlt hónapokban arról, hogy a lerakatok helye mindenki – beleértve a rendőrséget és más hatóságokat – számára ismert, ám hiába, azt mondják, a törvény módosítása nélkül tehetetlenek. A tolvajok pedig élnek és virulnak.

Hazai életHardi Péter2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.
Vasba vert rezesek

Erre tessék, az edelényi rendőrség megunta a packázásukat. A környéken semmi sincs biztonságban, amit a kereskedők átvesznek. Márpedig ők mindenre vevők, ami fémből készült, legyen az akár egy kerti szerszám. A városban és környékén a bűncselekmények negyvenhárom százaléka (!) fém- vagy hulladéklopás.
Mit tett erre az edelényi rendőrség? Komenda Illés bűnügyi osztályvezető irányí-tásával felmérte a magánlakások udvarán lévő hulladékátvevő telepeket – nem kellett hozzá különösebb fondorlat, hiszen az ilyesmi látszik az utcáról is –, majd jelentette az önkormányzatnak. Az pedig szépen elővette a vállalkozásokról vezetett nyilvántartását, s ha nem volt az bejelentve, akkor levonták a következtetést: a lerakat illegális. Hiszen a hulladékfelvásárlás engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenység, ráadásul a papírok kiadásához a környezetvédelmi szakhatóság pecsétje is szükséges.
Az önkormányzatok, illetve a szakhatóság pedig megindította az eljárásokat.
Nem reméli persze Komenda Illés, hogy a fémlopások egyik napról a másikra megszűnnek a térségben. A visszaszorulásukat viszont igen: ha nincs hová eladni az elemelt árut, akkor a lopások száma is csökken. Becsüljük meg ezt is.
Ne higgyék már a tolvajok és az orgazdák, hogy bármit következmény nélkül megtehetnek ebben az országban.
Az edelényi rendőrség legalább tett valamit a fémlopások ellen. Példájuk követendő.

Ezek is érdekelhetnek