Kultúrából megélni

Egyre több koldus bukkan fel a baranyai megyeszékhelyen, ahol korábban sem volt elhanyagolható a kéregetők száma. Elsősorban a város turisztikai célpontjainál és a nagy bevásárlóközpontoknál tartják a markukat az adományra várók. A turisták arra panaszkodnak, hogy sokszor erőszakossá fajul a kéregetés. A következő két évben valószínűleg tovább gyarapszik a koldusok száma, hiszen két év múlva Pécs rendezi az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot, s rengeteg látogató érkezik a városba.

Hazai életBesztercey Judit2008. 07. 25. péntek2008. 07. 25.
Kultúrából megélni

Az önkormányzatnak elvileg korábban is voltak eszközei a koldulás szabályozására. Megbüntethetik ugyan néhány ezer forintra a koldusokat, ám a behajtásra semmi esély, ezért ott folytatják, ahol abbahagyták.
A városvezetők újabban azon tanakodnak, miként tiltsák ki törvényesen a belvárosból a kéregetőket. A rendőrség a jogszabály módosításában látja a megoldást: akár néhány napos elzárással is sújtanák az erőszakos koldusokat.
Nem Pécs lenne az első magyar város, ahol szigorú intézkedéseket vezetnek be a kéregetők ellen. Kaposvárott és Szegeden már kiutasították őket. A baranyai megyeszékhelyen rendelettel szabályoznák a kéregetést, ám ehhez a közgyűlés igenlő határozata szükséges. Az önkormányzati képviselők között azonban hiányzik az egységes akarat. A városházi többséget alkotó szocialisták nem támogatják a koldusok kitiltását a belvárosból, ezért feltehetően nem fogadják el a rendeletet a képviselők.
Az ellenzékben levő Fidesz és az MDF ugyanakkor szívesen látná a történelmi belvároson kívül a kéregetőket. A politikusok abban sem értenek egyet, vajon bérkéregetők lepték el a várost, vagy a megélhetésükért gyűjtögetők. Közös azonban az álláspont, hogy a szegénység okait kellene visszaszorítani, és állami segítségre van szükség a koldusok helyzetének javításához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek