Fészekrakás leállítva

A miskolci, jogosulatlanul igénybe vett lakástámogatások miatti nyomozás lassan a finisbe ér. Kilakoltatások tucatjai várhatók, ám a bűnös umbuldák még nincsenek teljesen feltárva.

Hazai életKeresztény Gabriella2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.

Kép: Miskolci Avas lakótelep. Fészekrakó program. 2009.01.30. Fotó: Bohanek Miklós

Fészekrakás leállítva
Miskolci Avas lakótelep. Fészekrakó program. 2009.01.30. Fotó: Bohanek Miklós

Mint arról már írtunk, először lakossági bejelentések érkeztek: valami nincs rendben Miskolcon, az Avas lakótelepen a Fészekrakó program támogatásával megvásárolt lakások körül. A város önkormányzata nyomozást rendelt el, s az eljárás során eddig több mint száz tanút hallgattak ki. Kiderült, hogy 2005-től napjainkig sokan úgy jutottak ingatlanhoz, hogy a vásárláshoz szükséges szociálpolitikai kedvezmény mellett, hitelkérelemhez hamis jövedelemigazolásokat adtak a bankoknak. Mivel a program feltétele, hogy az adós, illetve adóstárs hitelképessége a munkaviszony alapján rendezett legyen, az ilyen visszaélések egy része már kiderült. Az adatok szerint eddig 70 gyanús „fészket” találtak, ezek kárértéke ingatlanonként eléri vagy meghaladja a 8 millió forintot. Az ügy szálait Káli Sándor polgármester avasi sajtótájékoztatója szerint példátlan összefogással göngyölítették fel. A lakosok, polgár- és városőrök segítették információkkal a nyomozást, amelynek eredményeként az első letartóztatások is megtörténtek. A városvezető szavaival élve az adatok alapján nem csupán egyes személyek simliskedéséről van szó, s nem egy ügyvédi iroda áll a hamis iratok készítése mögött, hanem több, ingatlanközvetítőkből, munkahelyeket igazoló vállalkozásokból kiépült hálózat, amely milliárdos értékben követett el csalásokat. A jogosulatlanul lakáshoz jutottak ráadásul tetemes közüzemi és hiteladósságokat is felhalmoztak, miközben sok helyütt szinte teljesen lepusztították a lakásokat.

A város most keményen fellép velük szemben! Hamarosan kezdődnek a kilakoltatások, a megüresedett lakásokat a Miskolci Ingatlankezelő Cég vásárolja fel. Ezek egy részét a rendőrségnek ajánlják fel szolgálati lakhelyként – hogy jobb körülményeket biztosítsanak a fiatal rendőröknek, s jelenlétükkel biztonságot nyújtsanak a környéknek –, más részüket a szociálisan rászorultaknak, akik tisztességesen fizetik majd a rezsit.

Aki bizonyítottan csalt, kétmilliós összegig három, e fölött akár öt év börtönre is számíthat. A történetnek azonban még nincs vége. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozati idejét az ügyészség meghosszabbította, hogy megvizsgálhassák a magánszemélyek „segítőit” is, így a hitelszerződésben közreműködőket s az érintett bankokat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek