Konyakos cigi mésszel

A cigaretta káros hatásait ismerjük. S mivel egyre drágább, sokan balkézről, feketén veszik a füstölnivalót. Két bűnbanda, egy helyi és egy sárospataki erre alapozta üzletét Sátoraljaújhelyen, a dohánygyári városban.

Hazai életKeresztény Gabriella2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
Konyakos cigi mésszel

A patakiak „új találmánya” volt a konyakos cigi, amit szabadalmaztatni már aligha fognak, miután a rendőrség lefülelte őket. A helyi klán azzal a módszerrel élt, hogy a gyár előkészítő részlegének nyitott ablakán hét zsák vaníliával illatosított, összesen 220 kilónyi, selejtből visszamaradt, de újrahasznosításra előkészített dohányt adott ki társainak. Erre figyeltek fel a kollégák, a vezetők pedig értesítették a rendőrséget. A nyomozás pedig beindult. A kétmillió forintot meghaladó kárt okozó lopás három gyanúsítottját hamar őrizetbe is vették, s a kihallgatáskor kiderült, nem ez volt az első esetük.

Az ügy „konyakos szála” Sárospatakig göngyölődött, ahol egy szolgáltató cég alkalmazottai a gyár által elszállíttatott, megsemmisítendő, cigarettának alkalmatlan dohányt kiszedték a konténerből, és „újra feldolgozták”. Az eljárás a következő volt: a kukából kiguberált dohányt megöntözték a legócskább brandyvel. A történet pikantériája az, hogy a gyárból kidobott hulladékot az előírás szerint klórmésszel is kezelik. Így aki konyakos cigit vásárolt, nem csak konyakaromát kapott olcsóbban, de mésszel is „erősítette” szervezetét. Már ha bírta a tüdeje.

A házkutatáskor egyébként a „kis vegyészeknél” találtak házilag barkácsolt rostáló és aprító berendezést, digitális mérleget, hajtogatásra váró cigarettásdobozokat, aromázáshoz szükséges brandysüvegeket. A bandából két embert lopással, többeket orgazdasággal gyanúsítanak, s néhány visszaeső bűnöző is akadt közöttük. Mivel a bűncselekmény jövedéki termékkel kapcsolatos, a nyomozásba bekapcsolódtak a Vám- és Pénzügyőrség emberei is. A lefülelt csencselők szabadlábon védekezhetnek, de ha bűnösségük megállapításakor a bíróság bekeményít, akár öt év szabadságvesztést is kaphatnak. Ami peddig a konyakos cigi „élvezőit” illeti, nekik a szervezetük nyújtja be a számlát…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek